23948sdkhjf

Satsning ska hjälpa kvinnor in till tunga yrken

Den mansdominerade fordonsbranschen skriker efter kompetens och nu satsar utbildningsaktören Lernia på att locka fler kvinnor till sina fordonsutbildningar med lediga platser runt om i landet.

Yrkesutbildningar ett bra alternativ till jobb och en studie från Malmö visar att unga som läst yrkesprogram på gymnasiet hade högre inkomster än sina jämnåriga och större sannolikhet att ha ett jobb vid 26 års ålder, enligt ett pressmeddelande. Inom fordonsbranschen finns det särskilt stora behov av kompetens och därför satsar Lernia nu på att locka fler kvinnor till sina fordonsutbildningar som finns utspridda på 13 svenska orter med start i höst.

– Vi ser stora möjligheter i att fylla dessa kompetensluckor med grupper som vanligtvis inte söker sig till fordonsbranschen, och en sådan grupp är kvinnor. Plats finns och vi behöver kvinnors kompetens och perspektiv för att möta framtiden, säger Per-Olov Lindgren, branschansvarig för Lernias fordonsutbildningar, i ett uttalande.

Den 24 februari är det inspirationsdag på Lernias alla fordonsutbildningar runt om i landet, och kvinnor är särskilt välkomna. På plats kommer det finnas kvinnor i fordonsbranschen som berättar om sina karriärer så väl som lokala arbetsgivare. En av talarna i Göteborg är Johanna Linder från Transportföretagen som driver jämställdhetsprojektet Framfart.

– Kvinnor klarar fordonsjobben minst lika bra som männen trots myter och fördomar om att det skulle vara för fysiskt ansträngande, därför är det så viktigt med initiativ från branschen som öppnar dörren och välkomnar kvinnor som är intresserade, säger Johanna Linder, i ett uttalande.

Lernias utbildningar inom fordonsteknik finns i Göteborg, Malmö, Skövde, Eskilstuna, Gävle, Kalmar, Katrineholm, Karlstad, Nyköping, Oskarshamn, Umeå, Västerås och Växjö.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08