23948sdkhjf

Förbättrad efterfrågan på Volvo bussar

På fredagsmorgonen släppte Volvokoncernen sin rapport över det fjärde året samt över helåret 2021. För helåret steg koncernens omsättning till 372 miljarder kronor, och i rapporten skriver koncernchefen och vd:n Martin Lundstedt, att året präglats av klimatomställning, återhämtning på marknaden efter pandemiåret men med fortsatt osäkerhet och instabilitet i den globala leveranskedjan.

– Under 2021 fortsatte vi att leverera en god lönsamhet och tog flera viktiga steg i vårt arbete med att leda omställningen till ett klimatneutralt transportsystem. För helåret steg Volvokoncernens nettoomsättning till 372 miljarder kronor och det justerade rörelseresultatet till 41,0 miljarder med en marginal på 11,0 procent. Detta hade inte kunnat uppnås utan ett hängivet arbete från mina kollegor och våra affärspartners i leveranskedjan. Jag vill tacka samtliga för deras fantastiska insatser under ett utmanande år, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef.

På bussidan märktes pandemins påverkan under det förra året. Leveranserna under det fjärde kvartalet minskade med 37 procent till 1 350 enheter på grund av höga leveranser under 2020 och nettoomsättningen minskade med 19 procent till 4 157 miljoner kronor.

I rapporten skriver koncernchefen att efterfrågan på nya bussar fortfarande är låg, och märks främst inom turistbussar. Däremot är efterfrågan på stadsbussar mer stabil, och efterfrågan på elektriska bussar har ökat.

Jämfört med det fjärde kvartalet 2020, ökade dock nettoorderingången med 43 procent till 1 050 enheter, som beror på en order på turistbussar till Nordamerika och stadsbussar till Norden.

”Övergången till elektriska bussar i stadstrafik fortsätter och en order på 61 elektriska bussar till Helsingfors bekräftades under Q4” skriver Martin Lundstedt, vd och koncernchef.

För helåret 2021 uppgick nettoomsättningen till 13.652 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.174