23948sdkhjf

Utmaningar med samhällsviktiga resor under pandemin

Trafikanalys har under de senaste åren undersökt hur samhällsviktiga resor påverkats av pandemin, det för att få en förståelse för påverkan men också för att kunna bidra till förbättring vid andra kriser.

I utredning har de tittat närmare på tre yrkesgrupper som har samhällsviktiga jobb vars arbete leder till begränsade möjligheter att jobba hemifrån. Yrkena är vårdpersonal, omsorgspersonal och trafikpersonal, och det Trafikanalys kan konstatera är pandemin varit påfrestande samt att det har funnits utmaningar med att genomföra arbetsresor.

– Yrkesgrupper har olika förutsättningar att kunna ändra resvanor, vilket bland annat är kopplat till inkomst, tillgång till bil, och bostadsområde. Medan personer med de högsta inkomsterna kunde minska på sina arbetsresor med 30 procent var minskningen för personer med lägre inkomster betydligt mindre, säger Tom Petersen, projektledare i en kommentar.

Enligt Trafikanalys har trängsel i kollektivtrafiken bidragit till utmaningarna kring arbets- och tjänsteresor där personer som inte kunnat arbeta hemifrån velat undvika kollektivtrafik enligt de rekommendationerna som finns och har funnits under pandemin.

Utredningen visar också att det gjorts insatser för att minska trängseln i kollektivtrafiken, något som gynnat det individuella resandet, men att det finns skäl till att utreda mer specifikt vilka åtgärder för arbets- och tjänsteresor som är lämpliga för att öka samhällets motståndskraft vid en framtida störning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Busstorget 2023: Här är programmet
Dubbelspåriga planer
Transportföretagen vill se justerade kör- och vilotidsregler
Ska leda Visit Roslagen
Förarlös taxi flydde polis – nu vill staden sätta P
REPORTAGE: På besök i Keolis bussdepå
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125