23948sdkhjf

9 februari hävs restriktionerna

Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, pandemin är inte över men den är på väg in i en helt ny fas, sa statsminister Magdalena Andersson (S) under pressträffen i morse.

Under torsdagsmorgonen beslutade regeringen att restriktionerna kommer att hävas den 9 februari, alltså om lite mindre än en vecka.

Det innebär bland annat att deltagartaket för allmänna sammankomster tas bort, deltagartaket och krav på kvadratmeterbegränsning för mässor tas bort samt att munskydd och krav på sittande resenärer i kollektivtrafiken också tas bort.

Samtidigt gäller det fortfarande att stanna hemma om man är sjuk eller har symtom som kan vara covid-19.

– Sedan förra pressträffen har kunskapsläget förbättras kring omikron. Det finns fler internationella studier om en mildare sjukdom och data från Sverige ger samma bild. Det andra är att vaccinationstakten är hög, sa Magdalena Andersson och fortsatte:

Vi vet också att dagens besked innebär en stor lättnad för många företag.

Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag kommenterar dagens nyhet om de slopade restriktionerna:

– Efter två år slopas nu de flesta av restriktionerna som lagts för att mota corona pandemin. Det är oerhört välkommet för en svårt sargat bussbransch där företag kunnat vittna om en nedgång på 98 procent i sin verksamhet. Samtidigt har de svenska bussföretagen hållit i och hållit ut – vi har funnits på plats för att kunna köra resenärer till arbete och utbildning, våra medlemsföretag har ryckt ut och kört strandsatta personer när tåg och andra transportmedel fått ställas och i de korta perioder med minskad smittspridning som funnits har vi kör exempelvis idrottslag, föreningar och resessugna sällskap till olika platser i Sverige och ibland ut i Europa. Regeringens allmänna stöd har hjälpt många företag att överleva, men vi har som bransch saknat riktade stöd och en förståelse för den svåra situation som bussbranschen hamnat i under pandemin. Här har vi ju sett att regeringarna i våra nordiska grannländer agerat annorlunda, vilket nu kan göra att vi möter en ökad konkurrens vid gränsen. För den regionalt och kommunalt upphandlade kollektivtrafiken är de närmaste årens ekonomiska utveckling på regional och kommunal nivå avgörande – nu måste landets regioner värna sin kollektivtrafik för att fortsätta bygga hållbara samhällen så att ännu fler kan nå utbildning, arbete och rekreation, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Foto: Ryno Quantz

– Sveriges Bussföretag kommer nu koncentrera arbetet på att skapa goda villkor för att nystarta buss- och kollektivtrafiken. Här har vi förberedd kampanjer och förslag och har en tät dialog med företrädare för offentliga regionala och kommunala beställare samt med den svenska besöksnäringens beslutsfattare och aktörer. Tillsammans med våra medlemsföretag behöver vi tydligt tala om och visa på busstrafikens nytta och självklara plats så att pandemins tillfälligt minskade bussresande inte gör långsiktig skada för oss och våra resenärer utöver de svårigheter som enskilda företag nu kämpar med när verksamheten tvingats skäras ned.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11