23948sdkhjf

Turismens utveckling följs genom webbtjänst

Tillväxtverket har utvecklat en webbtjänst där de samlar statistik över gästnätter och kapacitet på hotell, vandrarhem, campingplatser och stugbyar i Sverige. Genom webbtjänsten kan Tillväxtverket och användare av tjänsten följa förändringar i turismen på en månatlig nivå med syfte att förstå och beskriva utvecklingen.

– Nytt är att statistiken nu går att bryta ner på kommunal nivå och det är något som har efterfrågats av användarna under en längre tid. En annan spännande nyhet är att man kan ta fram statistik per dag. Det gör att du kan se hur gästnätter och beläggningsgrad påverkas av till exempel större evenemang och högtider, säger Jimi Löfman, ansvarig analytiker i en kommentar.

Inkvarteringsstatistiken ingår i landets officiella statistik och omfattar samtliga hotell, pensionat, kurs- och konferensgårdar och vandrarhem med minst fem rum eller nio bäddar, alla stugbyar med minst fem stugor eller 20 bäddar samt alla campinganläggningar, STF-anslutna anläggningar och kommersiella förmedlare av privata stugor och lägenheter.

Statistiken används bland annat som underlag till beslut om särskilda turistsatsningar på lokal, regional och nationell nivå.

– Nu gör vi det ännu enklare att digitalt ta del av inkvarteringsstatistiken löpande. Statistiken är en viktig och efterfrågad kunskap om beläggningsgraden på olika svenska kommersiella turistboenden. Vi gör den mer visuell och översiktlig, vilket förhoppningsvis ska göra den mer effektiv och användbar framöver, säger Jimi Löfman.

Inom ramen för regeringens särskilda satsning på turism och besöksnäring görs insatser för kvalitetsutveckling inom turismstatistiken. Den nya webbtjänsten för inkvarteringsstatistik är en del av denna satsning.

– I detta första skede lanserar vi inkvarteringsstatistiken i vår nya statistikportal. Men planen är att även undersökningarna Svenskars Resande och IBIS, som mäter inkommande besökare i Sverige, ska publiceras där framgent, säger Jimi Löfman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Arrival får ny vd igen – kapar personalstyrkan med hälften
Volvos finanschef lämnar omedelbart
REPORTAGE: Högdalsdepån – hjärtat i tunnelbanan
Branschen vill se fler donerade bussar till Ukraina
Striden om Hogia fortsätter
Ny biljettapp förenklar resandet
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109