23948sdkhjf

Kraftig nedgång i resandet under pandemin

Sedan pandemin slog till ses stora minskningar i resandet inom landet. De största relativa minskningarna ses i rusningstid i regional kollektivtrafik, som en följd av ökat arbete hemifrån och distansundervisning. Restriktioner i inrikesresandet minskade antalet semester- och tjänsteresor, eller förkortade dem, vilket också minskade antalet långa tåg- och bilresor.

Det framgår ur en ny rapport som Trafikanalys tagit fram.

– Som helhet minskade svenskarnas resor med 13 procent under pandemiperioden mars 2020–augusti 2021, jämfört med 2019. I pandemins första och andra våg var nedgången som störst, 22 procent (mars–april 2020) respektive 25 procent (november 2020–februari 2021), säger Tom Petersen, projektledare i ett pressmeddelande.

De resor som främst har förändrats är resor till skola som har minskat med 26 procent samt resor till arbete som sjunkit med 18 procent. Antalet fritidsresor har minskat med 15 procent, vilket Trafikanalys menar beror på att många fritidsändamål har varit stängda eller omgärdade av restriktioner.

Vidare syns det att inreseförbud och avrådan från resor utomlands har påverkat flyg och utrikes sjöfart kraftigt negativt. Långväga resor med tåg har minskat med knappt hälften, maritim sjöfart med 60 procent, och flyg med över 80 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Göteborgs Hamns vd slutar
Efter låga siffrorna – Dalarna vill öka kundnöjdheten
Kollektivtrafikbarometern: Marknadsandelarna ökar
Han blir ny ekonomidirektör för Nobina
De ska sköta Stockholm Nords järnvägsanläggning
Arrival får ny vd igen – kapar personalstyrkan med hälften
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.14