23948sdkhjf

Vd Skellefteå Buss: "Nya affärsmodeller om 5-10 år"

Den 19 maj går Kollektivtrafikdagen av stapeln. En av vårens talare är Marie Larsson, vd på Skellefteå buss. Vi har pratat med henne om kollektivtrafikens del i samhällsbyggandet.

Vad kommer du att prata om på Kollektivtrafikdagen?

– Skellefteå stad och kommun växer så det knakar. Här har Sveriges första batterifabrik dragit i gång sin produktion, det enorma infrastrukturprojektet Norrbotniabanan ska passera staden och hamnen växlar upp för att kunna ta emot större, mer djupgående fartyg. Arbetstillfällena är många och människor från hela världen flyttar in till hockey- och industristaden. Inom några år räknar man med att kommunen har 90-100 000 invånare. Kollektivtrafiken kommer att bli en otroligt viktig pusselbit då hela infrastrukturen utmanas och fler bilar varken ryms eller leder till bättre miljö, vare sig utifrån ett klimat- eller trivselperspektiv.

Vad ser du är de utmanande frågorna inom kollektivtrafiken just nu?

– Det är utmanande att få invånarna att ändra beteende och i större utsträckning välja kollektivt resande och cykel i stället för individuellt resande med bil. Kollektivtrafiken behöver ses över och bättre anpassas till invånarnas behov med stöd av digitala lösningar som gör det enklare, billigare och bättre än att köra egen bil. En annan utmaning är att kostnaderna för kollektivtrafik ökar snabbare än intäkterna och då gäller det att den nationella styrningen stärks så att bilismen inte får fördelar i form av subventionerade lösningar som konkurrerar ut kollektivtrafik.

Vad hoppas du besökarna ska få med sig från Kollektivtrafikdagen?

– Jag hoppas kunna bidra med exempel på hur Skellefteå buss har tagit fram en ny vision och hur vi med servicedesign får bättre insikt kring invånarnas behov av förflyttning och vad som kan utvecklas så att kollektivtrafik blir förstahandsvalet.

Vart tror du att kollektivtrafiken befinner sig om 5-10 år?

– Då tror jag att affärsmodellerna ser annorlunda ut och att mobilitetsbegreppet har fått ett innehåll som gör det enklare för invånarna att förflytta sig sömlöst och tillhandahåller en helt annan nytta tillsammans med olika aktörer inom varu- och tjänstesektorn.

Vad driver dig i ditt arbete med att jobba med kollektivtrafik?

– Det är så oerhört spännande att jobba med kollektivtrafik och jag tror det kommer att hända enormt mycket! Att jobba med förändring och utveckling driver mig och viljan att göra något bra för invånarna, resenärerna och Skellefteå. Mobility as a service, autonoma fordon och hållbart resande är områden där jag tror det kommer att hända mycket framöver.

Här kan du anmäla dig till Kollektivtrafikdagen.

Artikeln är en del av vårt tema om Kollektivtrafikdagen 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126