23948sdkhjf

Så har tryggheten i kollektivtrafiken förändrats

Svensk Kollektivtrafik har publicerat sin nya rapport där resenärers upplevda tryggheten har analyserats under pandemin. Rapporten, Tema Trygghet, visar på en svag nedgående trend i upplevd trygghet under pandemin, där otryggheten ofta kopplas till risker för förseningar, smittspridning och oro för brott.

Av de 18 procent som upplevt otrygghet, menar 53 procent att det är risken för att bli sen som skapar otrygghet, 47 procent känner oro för att smittas, 32 procent för att utsättas för brott medan 30 procent nämner bråkiga personer som en faktor för otrygghet i kollektivtrafiken.

– I den här rapporten vill vi gärna lyfta resultatet kring de personer som känner sig trygga när de reser med kollektivtrafik, inte bara vad som får folk att känna sig otrygga. Det är lika viktigt att förstå vad som skapar trygghet som att förstå vem och varför man är otrygg. En faktor som påverkar resultatet är att de som svarat att de regelbundet reser med kollektivtrafiken känner sig tryggare än de som brukar ta bilen. Bilisterna kanske skulle bli positivt överraskade om de provade att åka med kollektivtrafiken, konstaterar Mattias Andersson, projektledare för Kollektivtrafikbarometern, Svensk Kollektivtrafik i en kommentar.

Majoriteten, 59 procent, upplever dock att det är tryggt att resa med kollektivtrafiken, och trots att andelen otrygga har ökat under pandemin, menar Svensk Kollektivtrafik att ökningen inte är lika stor som den andel trygga som har minskat under perioden.

I rapporten framgår det att de som känner sig tryggast är äldre kvinnor och folk i mindre städer, samtidigt som de som känner sig otryggast är de som inte reser med kollektivtrafik utan väljer bilen istället. Rapporten visar också att de som känner sig mest trygga med att resa kollektivt bor i Norrbotten, Värmland, Västerbotten och Jämtland Härjedalen, medan de med störst otrygghet bor på Gotland, Kronoberg, Stockholm och Örebro län.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111