23948sdkhjf

Trådlös laddning för kollektivtrafiken – så är det möjligt

Den 19 maj är det dags för årets Kollektivtrafikdagen. En av vårens talare är Petra Carlenarson som är projektledare på Electreon/Smartroad Gotland. Vi har pratat med henne om elektrifiering av kollektivtrafiken.

Vad kommer du att prata om på Kollektivtrafikdagen 2022?

– Projektet Smartroad Gotland, en elväg i Visby som laddar elektriska fordon trådlöst medan de kör på vägen. Det är ett demonstrationsprojekt med syfte att samla kunskap och erfarenhet om den trådlösa tekniska lösningen, och det sker under verkliga förhållanden på allmän väg. Projektet finansieras av Trafikverket.

Vad ser du är de utmanande frågorna inom kollektivtrafiken just nu utifrån er verksamhet?

– För implementering av laddning utanför depåer eller elvägar krävs oftast beslut som ligger utanför bussoperatörernas ansvarsområde, detta innebär oftast en längre och mer komplicerad hantering.  Energi med tillräcklig effekt behöver också installeras på plats, vilket vanligtvis innebär långa ledtider.

Vad hoppas du besökarna ska få med sig från Kollektivtrafikdagen?

– Jag hoppas att de får med sig kreativa idéer kring hur varje organisation inom kollektivtrafik kan bidra till att göra verksamheten bättre och mer hållbar. Från Smartroad Gotland och Electreon, företaget bakom tekniken, hoppas jag att de får med sig styrkorna med trådlös laddning och hur det enkelt kan implementeras i stadsmiljö, vid depåer och längs landsväg och motorväg.

Vart tror du att kollektivtrafiken befinner sig om 5-10 år?

– Elektrifieringen har förhoppningsvis nått en andel på minst 50 procent. Autonoma fordon är en del av kollektivtrafiken.

Vad driver dig i ditt arbete med att jobba med kollektivtrafik?

– Jag drivs av möjligheten att kunna erbjuda hållbara, konkreta lösningar för övergången till en fossilfri framtid, där kollektivtrafiken är en viktig del.

Här kan du anmäla dig till Kollektivtrafikdagen.

Artikeln är en del av vårt tema om Kollektivtrafikdagen 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141