23948sdkhjf

Arlandastad köper Skavsta flygplats

Arlandastad Group köper strax över 90 procent i Skavsta flygplats och kommer tillsammans med Nyköpings kommun att utveckla bland annat logistik, företagspark och solcellspark på en yta av 4,84 miljoner kvadratmeter mark.

Det framgår i ett pressmeddelande.

Förvärvet, som uppgår till 117 miljoner kronor varav 29 miljoner betalas kontant och resterande genom övertagande av skulder, avser bolaget Airports Worldwide Sweden Holding som ägs av franska Vinici Airports.

– Det här projektet passar oss perfekt, det har samma potential som vårt projekt i Arlandastad. Nyköping har ett mycket attraktivt läge med närheten till Stockholm, E4:an, Östersjöns djupaste hamn i Oxelösund, den planerade järnvägen Ostlänken och inte minst en flygplats med utländska destinationer. Första etappen omfattar en utökad projektportfölj på mellan 5–10 miljarder kronor, ett betydande tillskott till vår befintliga projektportfölj som innan förvärvet uppgår till cirka 40 miljarder kronor, säger Dieter Sand vd och Koncernchef, Arlandastad Group, i en kommentar.

Foto: Arlandastaden. Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping med Dieter Sand, vd och Koncernchef Arlandastad Group.

Nyköpings kommun kommer att fortsätta att äga 9,9 procent av bolaget. Den första etappen av detaljplanen som kommer att utvecklas omfattar cirka 600 000 kvadratmeter av totalt 4,84 miljoner kvadratmeter mark.

På flygplatsområdet kommer en 100 hektar stor solcellspark att utvecklas och med en kapacitet på nästan 100 MWh. Parken kommer bidra till energiförsörjningen i Nyköpings kommun och bli en av de största parkerna i landet. Samtidigt kommer flygplatsdriften att fortsätta utvecklas med fokus på att återupprätta lönsamheten.

 Flygplatsen är en viktig motor i regionen och därför är det glädjande att just Arlandastad går in som ny huvudägare av Stockholm Skavsta Flygplats. Vi ser att Skavsta i och med detta kan ta en tydligare roll i det nationella flygplatssystemet samtidigt som flygplatsen får en ägare som är expert på fastighetsutveckling och som har mycket bra möjligheter att skapa en lönsam flygplats. Som kommun ser vi verkligen framemot att fortsätta utveckla flygplatsområdet tillsammans, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

Foto: Arlandastaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126