23948sdkhjf

Ledare # 1 Fortsätt resa!

Jag erkänner det på en gång. Den här ledaren är svår, för att inte säga omöjlig, att skriva. Idag är andra dagen för Rysslands fruktansvärda och oprovocerade krig mot Ukraina. Ett fullskaligt krig som pågår just nu, på europeisk mark. Ett nytt, mörkt kapitel har öppnats i Europas historia och jag saknar helt erfarenheter av och kunskap om hur det ska hanteras. Men tankarna är givetvis hos det ukrainska folket, och de som har modet att bevaka och rapportera från krigszonen.

Att det är slutet för europeiska säkerhetsordningen som vi känner den, det står klart. Nu ska den och kanske nationsgränser ritas om. Nya sanktioner mot Ryssland väntas under dagen och Sverige väntas ge besked huruvida vi ska bistå Ukraina med militärt materiel, vilket torde vara det minsta vi kan göra.

Att bygga relationer, förståelse och empati oss människor emellan är akut, i dagsläget och i framtiden.

Utöver den direkta humanitära katastrofen för Ukraina och landets befolkning så kommer kriget att bli kännbart för Europa och världen. Börserna har fallit, gas- och oljepriserna skenar vilket kommer att avspegla sig i ytterligare prisökningar på drivmedel och i krigets spår kommer resandet i Östeuropa, och kanske Baltikum, sannolikt att påverkas. Införsäljningen har mattats av till viss del sedan innan jul, i takt med att det spända säkerhetsläget ökat gradvis. Trygghet och säkerhet kommer fortsatt att vara kritiskt i alla lägen. Om något så har vi lärt oss detta under två års pandemihantering.

Men allra viktigast kommer vara att på sikt fortsätta resa, fortsätt stötta familjeverksamheter på hemmaplan och utomlands. Fortsätt möta andra kulturer, se nya platser och möta människor. Att bygga relationer, förståelse och empati oss människor emellan är akut, i dagsläget och i framtiden.

Artikeln är en del av vårt tema om RES: Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078