23948sdkhjf

V, M och Kd miljardsatsar på kollektivtrafiken

Tidigare i mars enades Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna om att sänka drivmedelspriset. Nu har partierna enats i en ny uppgörelse, och den här gången är det kollektivtrafiken.

Under tisdagen presenterade de tre riksdagspartierna ett utskottsinitiativ där de föreslår en satsning om 2,5 miljarder kronor på kollektivtrafiken för att kompensera den till följd av höjda drivmedelskostnader. Utöver effekterna på det ökade drivmedelspriset, ska de 2,5 miljarder kronorna också kompensera för pandemin.

– Ett bra och efterlängtat besked för resenärer, skattebetalare och hela Sverige. Nu får vi fast mark under fötterna och kan minska risken för underskott, neddragningar och höjda biljettpriser, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för Svensk Kollektivtrafik i en kommentar.

De föreslagna pengarna ska gå till regionala och kommunala kollektivtrafikmyndigheter i landet, men hur de ska användas är upp till regionerna att bestämma, uppger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

– Min förhoppning är att detta blir startskottet för en större insikt om det gemensamma ansvaret för att säkra kollektivtrafiken som ryggrad i samhället. Ett ansvar där vi länge där vi länge efterfrågat ett tydligare statligt uttryck. Sverige klarar inte vare sig vardagen eller framtidsbygget utan en stark och rullande kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons (M).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.172