23948sdkhjf

V, M och Kd miljardsatsar på kollektivtrafiken

Tidigare i mars enades Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna om att sänka drivmedelspriset. Nu har partierna enats i en ny uppgörelse, och den här gången är det kollektivtrafiken.

Under tisdagen presenterade de tre riksdagspartierna ett utskottsinitiativ där de föreslår en satsning om 2,5 miljarder kronor på kollektivtrafiken för att kompensera den till följd av höjda drivmedelskostnader. Utöver effekterna på det ökade drivmedelspriset, ska de 2,5 miljarder kronorna också kompensera för pandemin.

– Ett bra och efterlängtat besked för resenärer, skattebetalare och hela Sverige. Nu får vi fast mark under fötterna och kan minska risken för underskott, neddragningar och höjda biljettpriser, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för Svensk Kollektivtrafik i en kommentar.

De föreslagna pengarna ska gå till regionala och kommunala kollektivtrafikmyndigheter i landet, men hur de ska användas är upp till regionerna att bestämma, uppger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

– Min förhoppning är att detta blir startskottet för en större insikt om det gemensamma ansvaret för att säkra kollektivtrafiken som ryggrad i samhället. Ett ansvar där vi länge där vi länge efterfrågat ett tydligare statligt uttryck. Sverige klarar inte vare sig vardagen eller framtidsbygget utan en stark och rullande kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons (M).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Arrival får ny vd igen – kapar personalstyrkan med hälften
Volvos finanschef lämnar omedelbart
REPORTAGE: Högdalsdepån – hjärtat i tunnelbanan
Branschen vill se fler donerade bussar till Ukraina
Striden om Hogia fortsätter
Ny biljettapp förenklar resandet
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109