23948sdkhjf

Fartyg blir flyktingboende

I veckan meddelade Tallink Grupp att de tecknat avtal med socialförsäkringsmyndighet i Estland om att hyra ut fartyget ’Isabelle’ som flyktingboende till ukrainska flyktingar. Från och med 7 april och fyra månader framåt kommer därmed fartyget att chartras till den estniska staten, med möjlighet att förlänga avtalet ytterligare.

​Samtidigt kommer rutten Riga – Stockholm att fortsätta ligga nere. Det var tidigare tänkt att linjen, som varit stängd under hela pandemin, skulle återinvigas i april. Men mot bakgrund av den geopolitiska situationen ansåg bolaget att det inte var ekonomiskt hållbart att öppna upp rutten.

​Nu när fartyget ’Isabelle’, som skulle trafikera rutten, hyrs ut till Estland, flyttas återinvigningen fram till framtiden.

– Det har inte varit något enkelt beslut för oss att hyra ut ’Isabelle’, eftersom rutten Riga-Stockholm som det tog oss närmare 16 år att bygga upp först påverkades kraftigt av covid-krisen och nu ytterligare av osäkerheten och prisökningarna till följd av kriget i Ukraina. I och med att Tallink har genomgått en omfattande överlevnadskur under de senaste två åren har vi varit tvungna att överväga alla beslut mycket noga, och vi måste räkna noga på alla beslut och bedöma alla eventuella risker i detalj. Dagens beslut att hyra ut vårt fartyg ’Isabelle’ för att erbjuda bostäder till flyktingar från Ukraina var ett sådant beslut, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp i ett pressmeddelande.

När fartyget hyrs ut till Estland kommer Tallinks medarbetare att erbjudas anställning på rederiets övriga fartyg, och även på Isabelle, de kommande månaderna.

Att hyra ut fartyget betyder å ena sidan att vi kan erbjuda hjälp till flyktingar från Ukraina i form av bostäder, som det råder ett akut behov av, men även arbetstillfällen ombord på båten för människor som har varit tvungna att fly från Ukraina. Å andra sidan innebär avtalet av förklarliga skäl att vi inte kan återinviga rutten Riga–Stockholm under 2022 som vi ursprungligen hade planerat och hoppats. Vi har inte gett upp planerna på att återinviga den här populära rutten i framtiden, men just nu är det för tidigt att uppskatta när det kan göras på ett lönsamt och hållbart sätt, fortsätter Paavo Nõgene.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Busstorget 2023: Här är programmet
Dubbelspåriga planer
Transportföretagen vill se justerade kör- och vilotidsregler
Ska leda Visit Roslagen
Förarlös taxi flydde polis – nu vill staden sätta P
REPORTAGE: På besök i Keolis bussdepå
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094