23948sdkhjf

Sälen Buss väljer Isuzu

Inför säsongen 2021/2022 har Sälen Buss rustat sin flotta med två nya Isuzu Novociti Life-bussar med växellådor från Allison Transmission. Familjeföretaget Sälen Buss har sedan 2013 haft avtal med Skistar om att köra skid- och badbuss inom Sälens fyra skidområden och nu var det dags att ersätta två gamla minibussar med två fullstora bussar från Isuzu, detta skriver Sälen Buss i ett pressmeddelande.

De nya bussarna har en kapacitet på ungefär 50 personer inklusive skidutrustning, mot tidigare 30. Dessutom valde man att byta upp sig till Euro 6-motorer och rusta bussarna med växellådor i modellen T327RxFE från Allison Transmission.

– Det är utmanande körning i Sälen. Bussarna ska både köra på trafikerade vägar och mindre bygator som slingrar sig mellan stugorna. Därför behövde vi fullstora bussar med stark motor och bra växellåda. En stor fördel med Allison Transmissions växellåda är att man har möjlighet att anpassa växellådan efter våra behov och vår körning. Det kunde vi inte tidigare, så nu är det mycket smidigare att köra i alla väder, säger Robin Andersson, son till grundaren och numera delägare på Sälen Buss.

Om Allison Transmission T327RxFE

Allison Transmissions inbyggda hydrauliska retarder kompletterar och förbättrar fordonets färdbromsprestanda. Den minskar bromssträckan samtidigt som den erbjuder full integration med antilåsningssystem, motorbromsar och farthållarsystem. Vid stopp-och-kör-körning kan växellåds-retardern aktiveras automatiskt på olika nivåer varje gång fordonets bromsar används, vilket förlänger livslängden för färdbromsen.

xFE är ytterligare en i en rad innovativa bränslebesparande idéer från Allison. xFE-modellerna har designats för att ge mer låsning av vridmomentomvandlaren och för att spendera mer tid vid lägre motorvarvtal, vilket resulterar i bränslebesparingar. Allison har designat xFE-modellerna att låsa sig vid lägre hastigheter. Det betyder att låsning sker tidigare och att bussarna kör längre där de är som mest effektiva.

Familjeföretaget Sälen Buss grundades 1987, med en enda taxibil. Idag har man 12 taxibilar och 35 bussar som kör såväl länstrafik som Skistars skid- och badbussar i Sälens alla skidområden. Med de nya bussarna tar bolaget dessutom ett klimatkliv framåt. Körningen görs nämligen på HVO100 och de började gå i trafik 17 december när säsongen började.

– Vi har sett en ökad efterfrågan på skidbussarna och därför valde vi att investera i mer kapacitet den här säsongen. Och det är tur, när vi tittar på statistiken hade vi nog inte klarat det med våra gamla bussar. Idag åker cirka 400–600 passagerare bussarna varje dag. Än så länge har vi bara fått bra respons från chaufför och resenärer. Bussarna är lättare att gå in och ut ur, de har stora fönster så att man kan njuta av den vackra omgivningen och inga trappsteg – vilket alla som någonsin haft pjäxor på sig vet är en stor fördel.

Det är framför allt Skistars verksamhet som kommer att utnyttja busskapaciteten och man räknar med att landa på 100 000 resenärer. Resten av årets ska bussarna användas till andra evenemang och kunder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svealandstrafiken testar energilager på bussdepå
Mäktigt bergrum lockade 4 000
Silver till Göteborg i Spårvagns-EM
Kundfokus framför allt – möt Connect Bus nya vd
Gör om, gör rätt! Förslag på nytt körkortsdirektiv väcker kritik
Historiskt stor upphandling i Värmland inleds

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14