23948sdkhjf

Kollektivtrafikdagen: "Utmaning att öka rätt resor med buss"

Den 19 maj går Kollektivtrafikdagen av stapeln. En av vårens talare är Rebecca Granström som är enhetschef på Trafik och Bygg, Piteå kommun. Trafikforum har pratat med henne om upphandlingsprocesser och elektrifiering av deras fordonsflotta.

Vad kommer du att prata om på Kollektivtrafikdagen?

– Jag kommer att prata om hur Piteå kommun har gjort för att utveckla kollektivtrafik med buss i tätorten till att vara fri från fossila utsläpp utan att öka kostnader orimligt mycket. Jag kommer att berätta om våra utmaningar med svag konkurrens, överprövningar och investeringsbehov samtidigt som vi också har behövt ta hänsyn till att Norrbotniabanan inom 15 år så småningom kommer att passera rakt över vår bussdepå och elinfrastruktur.

Vad ser du är de utmanande frågorna inom kollektivtrafiken just nu?

– Den största utmaningen är att öka rätt resor med buss. Med ”rätt” resor menar vi de resor som inte ersätter promenaden eller cykelturen. Störst miljö- och hälsoeffekt får vi om så många som möjligt lämnar bilen hemma så ofta som möjligt.

Vad hoppas du besökarna ska få med sig från Kollektivtrafikdagen?

– Kunskap, erfarenhetsutbyte, omvärldsbevakning och motivation.

Var tror du att kollektivtrafiken befinner sig om 5-10 år?

– Lokalt här hos oss i Piteå tror jag att fler väljer att arbetspendla med buss än tidigare. Regionalt och nationellt tror jag att kollektivtrafiken kommer att vara fri från fossila utsläpp i högre utsträckning än idag. Jag tror också att kollektivtrafiknätet generellt kommer att vara utbyggt i större utsträckning.

Vad driver dig i ditt arbete med att jobba med kollektivtrafik?

– Jag drivs av utvecklingen, alltså möjligheten att genomföra förändringar för att nå ett givet mål. Hos oss i Piteå är det ett helt perfekt läge för det eftersom vi nu har massor med nya saker att ta tag i och nya strategier att utveckla. Vi har ju nytt varumärke som vi numer äger själva, nya linjedragningar och trafiknät, nya bussar, ny avtalspart, nytt realtidssystem, nya app. Dessutom bedömer vi att vi kan dra nytta av resandetappet som vi gjort under coronapandemin genom att öka just ”rätt resor”.

Här kan du anmäla dig till Kollektivtrafikdagen.

Artikeln är en del av vårt tema om Kollektivtrafikdagen 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111