23948sdkhjf

Startskottet för Bussförar-SM 2022 har gått!

Idag 12 april går startskottet för årets Bussförar-SM – nu ska Sveriges bästa bussförare utses! Under kommande två månader pågår kvalificeringsprovet för att delta i den stora finalen i september.

I år blir finalen i Bussförar-SM lika stor som förra året – hela 20 finalister kommer att göra upp om mästartiteln den 6 september. Precis som förra året kommer det att finnas nya praktiska tävlingsmoment, och det finns även nyheter i det skriftliga kvalificeringsprovet. Syftet med Bussförar-SM är att öka fokus på och höja statusen för bussföraryrket eftersom rekryteringsbehovet är mycket stort och branschens krav ständigt ökar.

Varje år genomförs mer än 1 miljard resor inom kollektivtrafiken. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom området är bussföraren som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Förarna är företagets ansikte utåt och det är viktigt att som förare vara serviceinriktad, representativ och att ha ett bra kundbemötande. Som bussförare ska man kunna köra fordonet mjukt och säkert, ekonomiskt och riskmedvetet och man ska kunna manövrera fordonet i trånga trafikmiljöer. Som bussförare är det även viktigt att vara kvalitets- och miljömedveten och att kunna hantera konfliktsituationer.

Bussförar-SM 2022 genomförs i två delar. Kvalificeringen sker genom ett internetbaserat prov som finns på www.bussforar-sm.se från den 12 april till den 24 juni, då anmälan stängs.

De 20 bästa kallas till finalen för att delta i flera praktiska prov vid Training Partner, Arlanda. Finaltävlingen genomförs tisdagen den 6 september. 

Sugen på en tillbakablick på 2021? Här är bilderna!

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094