23948sdkhjf

Satsar 8 miljarder på elnäten

Nu ger regeringen klartecken för Svenska kraftnäts planer på att investera cirka 8 miljarder kronor för att lösa effektbristen i norra Sverige.

Det var i början av året som Svenska kraftnät ansökte om att investera 8,4 miljarder kronor i elnätet utmed övre Norrlandskusten. Det är industrietableringar som bland annat Northvolt som gör att det elnätet behöver utökas. Enligt Svenska kraftnäts prognos över norra Norrlandskusten finns det önskemål om nya anslutningar till elnätet om hela 5000 megawatt.

– Det pågår en grön industriell revolution i norra Sverige, då behöver vi både mer elproduktion och mer överföringskapacitet. För att möta industriernas behov och nå klimatmålen behöver elnätet byggas ut i en mycket snabb takt. Regeringen ger nu Svenska kraftnät klartecken att arbeta vidare med investeringar för en snabbare utbyggnad av kraftnätet längs Norrlandskusten, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i ett meddelande. 

Svenska kraftnäts investeringspaket vid Norrlandskusten

Svenska kraftnät bygger tre nya systemförstärkande 400 kV-ledningar: Letsi–Svartbyn, Högnäs–Stornorrfors samt en förstärkning av Svartbyn–Keminmaa.

Dessutom ska tre 400 kV-stationer byggas: stationen Högnäs 2, Hertsön och Svartbyn 2, samt 400 kV-anslutningsledningar mellan Svartbyn och Hertsön samt mellan Högnäs och Högnäs 2.

Källa: Svenska kraftnät

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109