23948sdkhjf

Nytt och förenklat reseavdrag

Tidigare förra veckan lämnade regeringen fram ett förslag på ett nytt reseavdrag för arbetsresor. Nu har propositionen lämnats in för det förslag som bland annat ska innebära en skattelättnad för arbetsresor och öka kollektivt resande.

Det nya förslaget ska utgå från en avståndsbaserad och färdneutral skattereduktion. Det innebär att avståndet från bostaden till arbetsplatsen kommer avgöra storleken på skattereduktionen, samtidigt som färdmedlet eller kostnaden för färdmedlet, inte ska ha någon betydelse.

Det nuvarande skatteavdraget har kritiserats för att resande med bil gynnats framför kollektivtrafiken samtidigt som fusk uppstått. Finansdepartementet räknar med att omkring 1 160 000 personer kommer att få skatteavdrag med det nya avdraget, vilket är omkring 260 000 fler jämfört med dagens reseavdrag. De hoppas också på att det nya reseavdraget ska leda till att fler arbetsresor sker med kollektivtrafiken.

Det är den största reformeringen av reseavdraget på flera decennier som vi nu går fram med. Förslaget innebär att ett krångligt och omodernt system byts ut, och att ännu fler kommer kunna ta del av avdraget. För att ge en större skattelättnad till personer med långa pendlingsavstånd kommer Finansdepartementet under våren även att remittera ett förslag på höjda nivåer i det nya reseavdraget, säger finansminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

I det nuvarande reseavdraget krävs minst fem kilometer från bostad till arbete, samt att personen ska göra en tidsvinst om två timmar jämfört med att ha rest kollektivt. Med det nya reseavdraget höjs nivåerna till 15 respektive 30 kilometer.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11