23948sdkhjf

Då sätts SL:s nya elbussar i trafik

SL har som mål att samtliga av deras bussar ska gå på el år 2035. Satsningen drog igång på allvar när de första elbussarna togs i trafik i Norrtälje för fyra år sedan. Nu är det snart dags för nästa leverans. I augusti börjar 15 eldrivna ledbussar med fyrhjulsdrivning att rulla i Stockholms innerstad.

När våra bussar går över till el frigör det förnybara drivmedel som i stället kan gå till verksamheter som har svårare med omställningen till el, som flyget och långväga godstransporter. Det gör att vi inte bara minskar vårt eget klimatavtryck utan även bidrar till att andra kan minska sitt klimatavtryck, säger Johan Böhlin, drivmedelsstrateg på SL, i en kommentar.

Efter att elbussarna introducerades i Norrtälje 2018, och den sista fossilbussen togs ur trafik, har SL börjat köra elbussar i Barkabystaden och Sigtuna.

Samtliga av SL:s 2200 bussar drivs på antingen biogas, etanol, biodiesel eller el. SL:s 57 hybridbussar återvinner energi när de bromsar, vilket innebär att när farten minskar återförs energi till bussens batteri och kan användas igen. Ungefär 15 procent av bussflottan körs på biogas från stockholmarnas mat- och toaavfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078