23948sdkhjf

Indexrådets ordförande till Kollektivtrafikdagen

Den 19 maj går Kollektivtrafikdagen av stapeln. En av vårens talare är Jonas Kjernald, biträdande ekonomichef på Västtrafik och ordförande i Indexrådet. Vi har pratat med honom om utmaningar kopplat till drivmedelspriset och index i avtalen.

Vad kommer du att prata om på Kollektivtrafikdagen?

– Jag skall prata allmänt om Index i Trafikavtal, men också hur vi ser på de utmaningar som finns just nu kopplat till kostnadsutveckling och rörelser på framförallt drivmedel. Även lite framtid.

Vad ser du är de utmanande frågorna inom kollektivtrafiken just nu?

– Även här är det kostnadsutveckling på drivmedel jag tänker på i första hand. Det är en stor utmaning för alla trafikhuvudmän. Sedan finns det flera viktiga frågor, att återfå våra kunder, förartillgången på sikt och förflyttning mot kombinerad mobilitet.

Vad hoppas du besökarna ska få med sig från Kollektivtrafikdagen?

– Jag hoppas man kort och gott har med sig en ökad förståelse för indexets roll i trafikavtalen.

Vart tror du att kollektivtrafiken befinner sig om 5-10 år?

– Jag tror kollektivtrafiken och även Trafikavtalen går mot att vara mer flexibla. Att man ska kunna göra snabbare förändringar när förutsättningarna kräver det. Jag tror också att det går mer mot sammanhållna trafiksystem till skillnad mot där enskilda Trafikavtal utvecklas var för sig. Jag tror också att kombinerad mobilitet har en mer tydlig roll.

Vad driver dig i ditt arbete med att jobba med kollektivtrafik?

– Jag har jobbat i Kollektivtrafiken i 12 år och allt känt det som oerhört positivt. Dels att jobba tillsammans med engagerade, duktiga medarbetare och partners av olika slag, dels också att det arbeta man gör är viktigt och handlar om att skapa en ökad hållbarhet i samhället.

Här kan du anmäla dig till Kollektivtrafikdagen.

Artikeln är en del av vårt tema om Kollektivtrafikdagen 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11