23948sdkhjf

Ryssland utesluts ur FN:s turistorgan

Världsturistorganisationen har röstat för uteslutande av Ryssland.

FN-organet för turism, UNWTO, höll igår ett möte där Rysslands uteslutning från organisationen diskuterades. Frågan har varit aktuell sedan landets invasion av Ukraina för mer än två månader sedan, och beslutet om uteslutning togs av turistorganisationen under ett krismöte i mars.

Under mötet röstade över två tredjedelar av församlingen för en avstängning av Ryssland, vilket innebär att landet förlorar sina rättigheter och privilegier som det innebär att ha genom att vara en del av UNWTO.

Bland annat kommer Ryssland inte längre att kunna ta del av tjänster från organisationen, teknisk assistans, delta i UNWTO-möten eller evenemang, tillåtas att föreslå några kandidater för att tjänstgöra i UNWTO:s lagstadgade organ, eller att rösta i val.

– UNWTO:s medlemmar har skickat ett tydligt budskap: Turism är en pelare för fred och internationell vänskap, och medlemmar av UNWTO måste upprätthålla dessa värderingar eller ta konsekvenserna av dem, utan undantag. Denna akuta generalförsamling visar att Rysslands handlingar är oförsvarbara och strider mot själva principerna för UNWTO och internationell styrning, säger Zurab Pololikashvili, generalsekreterare för UNWTO, i en kommentar.

Innan debatten hann dra igång, framförde dock den ryska delegationen sina ståndpunkter gällande invasionen av Ukraina, och aviserade sitt utträde.

Utslutningen ur UNWTO är dock inte den första för Ryssland efter deras invasion av Ukraina. I början av mars beslutade den Internationella kollektivtrafikorganisationen, UITP,att tillfälligt avbryta Rysslands delaktighet i organisationen. Likt avstängningen från UNWTO, hindras landet att delta i beslut och de ryska medlemmarna fick lämna sina uppdrag.

UNWTO:s uteslutning är tillfällig och kan hävas, dock endast av generalförsamlingen och enligt samma procedur.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344