23948sdkhjf

Elvägsprojekt förlängs

Sedan tre år tillbaka har elvägstester utförts i Lund. Nu förlängs Evolution Road två år.

Demonstrationsprojektet Evolution Road består av två varianter av elvägsteknik anpassad för stadstrafik samt landsvägstrafik med högre hastigheter. Resultatet av testerna som genomförts under tre års tid, ser Trafikverket som värdefulla och väljer att förlänga projektet för att i det nya skeendet fokusera på att bland annat säkerställa användningen och kunskapsspridning.

Vi har kommit långt, och med det här beskedet kan vi nå ännu längre. Vi kommer att fortsätta med tester av Elonroads elvägsteknik och samla in ännu mer viktig kunskap, inte minst vad gäller höga effektuttag, vägunderhåll i olika klimat och förbereda och säkerställa att systemet håller för storskalig användning, säger Per Löfberg, projektledare på Innovation Skåne i en kommentar.

När elvägsprojektet förlängs till sommaren 2024, är det elvägstekniken för landsvägstrafik som kommer att vara i fokus. Elvägen i Lund har en konduktiv markbunden lösning, vilket betyder att fordonen har direktkontakt med laddskenorna, till skillnad från luftburna ledningar. Fordonen som transporteras på vägen kan antingen laddas vid stillastående eller under färd.

Vi på Trafikverket är mycket nöjda med resultatet hittills och väljer därför att förlänga projektet. Det innebär att fler fordonstyper kan testas och fördjupade tester utföras för att säkerställa att tekniken är mogen för att kunna lanseras, säger Jan Pettersson, programchef Elektrifiering på Trafikverket.

Elvägsprojektet Evolution Road är ett samarbete mellan Innovation Skåne, Elonroad, Kraftringen Energi, Lunds kommun, Lunds Tekniska Högskola, Ramboll, Skånetrafiken, Solaris Sverige och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079