23948sdkhjf

Scanias kvartalsrapport: hög grad osäkerhet

– Årets första kvartal har präglats av en hög grad osäkerhet till följd av det förändrade makroekonomiska och geopolitiska världsläget. På Scanias nyckelmarknader är aktivitetsnivån dock fortsatt hög och efterfrågan på lastbilar stark, kommenterar vd Christian Levin och fortsätter:

– Även under första kvartalet har vi varit restriktiva med orderläggningen för lastbilar på grund av en redan stor orderbok och produktionsomställningen till Scanias nya drivlineprogram, därav den minskade orderingången. För affärsområdet buss har vi sett en positiv efterfrågtrend under kvartalet med ökad orderingång i främst Latinamerika.

Nettoomsättningen minskade med 3 procent till 34 757 miljoner kronor i jämförelse med förra årets 35 708 miljoner.

Rörelseresultatet minskade med 44 procent till 2 607 miljoner kronor. Förra året var motsvarande siffra 4 657 miljoner.

Kassaflödet uppgick till minus 1 184 miljoner kronor att jämföra med förra årets 2 862 miljoner.

– Bristen på halvledare och andra komponenter i den globla leveranskedjan har fortsatt att orsaka produktionsstörningar under kvartalet även om situationen har lättat något under periodens senare del. Leveransflödena har även destabiliserats av konflikten i Ukraina. Med enbart ett fåtal leverantörer i regionen har Scania drabbats lindrigare än andra tillverkare men industrin i sin helhet påverkas av stigande råvaru- och energipriser och brist på arbetskraft, kommenterar Christian Levin.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11