23948sdkhjf

Utredning om biodrivmedel: "Det är positivt"

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som ska ta fram förslag till en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi. Förutom att ta fram förslag på mål och åtgärden, ska utredningen analysera genomförbarheten och åtgärden som främjar produktion av flytande biodrivmedel i Sverige.

Under pressträffen betonade Anna-Caren Sätherberg (S), landsbygdsminister, behovet av att påskynda klimatomställningen.

Vi behöver öka takten i klimatomställningen, skapa fler jobb i hela landet, och stärka vår försörjningsförmåga. Vi behöver producera mera och utnyttja våra resurser mer effektivt. I detta är en växande hållbar bioekonomi, med basen i skog, jordbruk, och fiske, en självklarhet, och jag är mycket glad att vi tillsatt denna utredning, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Gustav Melin, vd för Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, kommenterar utredningen:

Det är positivt att regeringen tar initiativ till att öka produktionen i Sverige av flera skäl. Vi får ett bättre klimat, förbättrar energisäkerheten och skapar en industriell utveckling med arbetstillfällen och exportmöjligheter. Dessutom kommer drivmedelspriserna att minska om utbudet ökar kraftigt. Enligt Svebios uppfattning finns det stor potential för biodrivmedelsproduktion i Sverige och på sikt tror vi på en volym på minst 60 TWh där en stor del av råvaran är svensk, säger Gustav Melin.

Utredningen ska starta i augusti 2022 och redovisas 15 februari 2023 respektive 31 oktober 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11