23948sdkhjf

Historiskt låga nivåer av tjuvåkning

I maj genomförde SL 522 000 biljettkontroller inom kollektivtrafiken, och den uppmätta tjuvåkningen hamnade på historiskt låga nivåer. Det framgår av nya siffror om tjuvåkning.

Det trafikslag som hade lägst antal tjuvåkare var busstrafiken med 1,4 procent, samtidigt som tunnelbanan och pendeltågen hade historiskt låga nivåer tjuvåkare under maj.

– Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer. Det här är en viktig delseger för en trivsammare och tryggare trafik för alla som gör rätt för sig, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, i en kommentar och fortsätter:

– Särskilt den halverade tjuvåkningen på linje 179 mellan Kista och Vällingby ska lyftas fram. Vår kontrolloffensiv med riktade storkontroller understödd av polis och ordningsvakter visar här att även de mest hopplösa linjer kan återtas från det tjuvåkande buset till de hederliga bussresenärerna, säger Kristoffer Tamsons.

Tjuvåkare i kollektivtrafiken:

Buss: 1,43 procent

Tunnelbana: 3,23 procent

Pendeltåg: 4,09 procent

Lokalbana: 5,15 procent

Totalt: 2,61 procent

De riktade kontrollerna vid Kista busstorg och längs linje 179, som under en längre tid varit hårt drabbad av tjuvåkning och våld, har enligt SL inneburit en halvering av tjuvåkandet. Där har antalet tjuvåkare på busslinje 179 minskat från 17 procent till 9 procent. Innan SL inledde riktade kontroller, uppskattades det att mer än var fjärde resenär saknade giltig biljett.

– Nu måste vi fortsätta och hålla i våra insatser. Så säkrar ju inte bara en trivsammare och tryggare trafik. Den minskade tjuvåkningen innebär miljontals kronor mer till bygget av en tryggare, punktligare och mer robust kollektivtrafik för dagens och morgondagens resenärer, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Läs mer om: SL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172