23948sdkhjf

Nyhetssvep: juli

Vi har sammanställt nyheterna från juli. Här finns allt från pilotstrejk till den supersnabba pendelbåten i Stockholm.

Körförbud för elsparkcyklar på gångbanor

Från och med den 1 september förbjuds elsparkcyklar på gångbanor. Det står klar efter att regeringen fattade beslut om förbudet i slutet av juli. I och med beslutet kommer samma regler som gäller för cyklar, även att gälla för elsparkcyklar.

Nu får vi ordning och reda även på våra gator. Att elsparkcyklar kör fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer. Nu är det slut med det. Tillsammans med parkeringsförbudet kommer det här förslaget förbättra framkomligheten och säkerheten för alla som går på våra gångbanor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), i en kommentar.

SJ startar egen lokförarutbildning

Mot bakgrund av bristen på lokförare och den ökade efterfrågan på tågresor, startar SJ till nästa år en egen utbildning. Utbildningen kommer att ske på depån i Hagalund, och efter avklarad utbildning kommer SJ erbjuda tjänster i bland annat Stockholm och Västerås.

– Att vi erbjuder utbildningslön gör det mycket lättare för den som vill byta karriär mitt i livet. Lokföraryrket har verkligen framtiden för sig. Vi ser en stadigt ökande efterfrågan på tågresor vilket är väldigt roligt. En lokförare hos SJ kan dessutom se fram emot att få köra tåg i Sveriges modernaste tågflotta eftersom vi just nu gör en rekordstor satsning på nya och upprustade tåg, säger SJs personaldirektör Mats Pettersson, i en kommentar.

Elektriska superfartyget i SL-trafik

Det elektriska fartyget Candela P-12 Shuttle, som är världens snabbaste pendelbåt, kommer att trafikera linje 89 mellan Ekerö och Stadshuset i Stockholm med start våren 2023. Fartyget är ett bärplansfartyg med en längd på 12 meter och flyger ovanför vattenytan med hjälp av två datorstyrda kolfibervingar under skrovet. Resan mellan Ekerö och Stadshuset beräknas ta 25 minuter i stället för 55 minuter som det tar med exempelvis buss, tunnelbana och de ordinarie pendelbåtarna.

– Sjötrafiken är regionens mest populära kollektivtrafik, som jag vill bygga ut med ännu fler linjer framöver. Men vi behöver bättre teknik för att få snabbare resor och få bort klimatpåverkan. Därför är vi glada att kunna låta ny teknik testas i vår sjötrafik. Det kan bidra till lösningar som vi kan använda i Stockholm, men ger också möjligheter till både export och jobb i Stockholmsregionen, säger Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd.

SAS och pilotfacken i nytt avtal

I början av juli gick SAS-piloterna ut i strejk, efter att ha varslat om det sedan slutet av juni. Efter över två veckor av förhandlingar och medling, kom SAS och pilotförbuden överens om ett nytt kollektivavtal om fem och ett halvt år. Avtalet omfattar bland annat kostnadsbesparingar, ökad produktivitet för SAS-piloterna och återanställning av 450 piloter.

– Jag är glad att vi nu har kommit överens med alla fyra pilotföreningarna i SAS Scandinavia och att strejken har avslutats. Äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrar. Jag beklagar djupt att så många av våra passagerare har drabbats av den här strejken, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109