23948sdkhjf

Mer än hälften av Tallinks kryssningsfärjor utchartrade

Estniska Tallink har nu chartrat ut mer än hälften av sina kryssningsfärjor. Det sker samtidigt som rederiet, som med nio kryssningsfärjor är den största kryssningsfärjeoperatören på Östersjön, enligt den nyss utgivna halvårsrapporten, ännu inte redovisar vinst efter pandemin.

Rederikoncernen, där Silja Line ingår, är koncentrerad kring norra Östersjön mellan Stockholmsregionen, Åland, Helsingfors/Tallinn och ett antal andra baltiska hamnar. Med nio av rederiets totalt 14 fartyg i kategorin kryssningsfärjor var Tallink det nordeuropeiska rederi som upplevde den största resultatminskningen från 2019 till 2020 till följd av pandemin.

Även om både passagerar- och fraktsiffrorna är på uppgång jämfört med första halvåret 2021 gick Tallink ut med en nettoförlust på 40,7 miljoner euro från första halvåret 2022. Normaliseringen har i första hand dämpats av kriget i Ukraina, vilket särskilt har sänkt godsvolymen på linjerna till Baltikum, enligt halvårsrapporten.

Efter att Tallink valde att inte starta om rutten Stockholm - Riga i år efter pandemin till följd av kriget i Ukraina, chartrades ruttens färja 'Isabelle' ut till de estniska myndigheterna som boende för ukrainska flyktingar i Tallinn.

Förra veckan meddelade Tallink att färjorna 'Silja Europa' och 'Galaxy' har chartrats ut till de nederländska myndigheterna som flyktingfartyg från augusti respektive september i sju månader med alternativ för förlängning. 'Silja Europa' är med sina 3 746 kajplatser världens största kryssningsfärja när storleken beräknas i termer av boendekapacitet.

I början av juli anlände Tallinks kryssningsfärja 'Victoria 1' till Leith i Skottland, där den även kommer att ta emot ukrainska flyktingar i ett sexmånaders charteravtal med möjlighet till förlängning. 'Romantika' har chartrats av nystartade holländska rederiet Holland Norway Line, som ska starta en ny linje mellan Eemshaven i Nederländerna och Kristiansand i Norge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.825