23948sdkhjf

"Ska bli hållbar kryssningsdestination" – Stockholms hamnar elansluter

Stockholms Hamnar har tagit det första spadtaget till vad som kommer att bli en anläggning för elanslutning av färjor i Stadsgården. Satsningen på elanslutning ska enligt Stockholms Hamnar minska luftföroreningarna i Stockholm och Östersjön, och bygget av anläggningen i Stockholm blir den första hamnen i landet med elanslutning.

– Vi tar nu ett rejält steg för att bli en hållbar kryssningsdestination av internationell klass. Elanslutningen för kryssningsfartyg på Stadsgården är en viktig gemensam miljösatsning som Stockholms Hamnar gör tillsammans med andra Östersjöhamnar, säger Joakim Larsson (M), ansvarigt borgarråd för Stockholms Hamnar, i en kommentar.

Satsningen på elanslutning är ett samarbete med andra hamnar i Östersjön, bland annat Köpenhamn, Århus och Helsingfors som syftar till att göra det möjligt för fartyg att ansluta till el i de olika hamnarna. Elanslutningen i Stadsgården beräknas vara klart 2023 respektive 2024.  

– Det känns bra att vi till nästa säsong kan elansluta även kryssningsfartyg. Det blir den första anläggningen i Sverige och en av ett fåtal i Europa. Kryssningspassagerarna betyder mycket för Stockholm ekonomiskt och bidrar med över 1000 arbetstillfällen i regionen, säger Thomas Andersson, vd Stockholms Hamn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109