23948sdkhjf

’Stena Scandica' på väg mot Nynäshamn efter branden

Det var vid 12:40-tiden igår som en brand startade i en kyltrailer på 'Stena Scandicas' ro/pax färjedäck medan hon var norr om Gotland på sin väg från Norvik i Sverige till Ventspils i Lettland.

Enligt Sjöfartsverket kom ett nödanrop på VHF kanal 16 från 'Stena Scandica' kl. 12:38, varefter ett storlarm följdes.

Men med de 241 passagerarna samlade iklädda flytvästar på färjans övre väderdäck lyckades färjans besättning få branden under kontroll. Samtidigt hade flera fartyg anlänt till positionen, bland annat Gotlandsbolagets ro/pax-färja 'Visby' och Kustbevakningens fartyg 'KBV 502'. Även sjöräddningshelikoptrar anlände till platsen.

'Stena Scandica' är just nu på väg till Nynäshamn assisterad av Svitzers bogserbåt 'Freja', ett räddningsfartyg och ett fartyg från Kustbevakningen. 

Evakuering inleddes

Centrala elinstallationer ska ha förstörts av branden på bildäcket, som senare i går eftermiddag orsakade strömavbrott på 'Stena Scandica'. Det innebar att färjan vid 18:30-tiden drev med en hastighet av 2,5 knop i sydlig riktning 14 sjömil från Gotlands nordkust. Det innebar att färjan skulle nå kusten på 7 timmar.

Därför inleddes en evakuering av passagerarna i natt. Ett 30-tal passagerare hann evakueras från 'Stena Scandica' till 'Visby' med helikopter, innan det gick att få igång 'Stena Scandicas huvudmotorer.

'Stena Scandica' beräknas anlända till Nynäshamn idag kl 10:30.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078