23948sdkhjf

Bergkvara om självkörande buss: "Hög teknisk säkerhet"

Tillsammans med Skånetrafiken och Trelleborgs kommun lanserar Bergkvarabuss ett pilotprojekt med en självkörande buss.

Sedan 2019 kör Bergkvarabuss kollektivtrafiken i Trelleborg på uppdrag av Skånetrafiken. Upphandlingen, som rör både stadsbusstrafik och regionbusstrafik, kommer snart få sällskap av självkörande buss.

Tillsammans med Skånetrafiken och Trelleborgs kommun lanserar Bergkvarabuss ett pilotprojekt med en självkörande buss. Det framgår av ett pressmeddelande. 

– Syftet med projektet är att utforska denna teknik som verkligen ligger i framkant. Nya sätt att utveckla kollektivtrafiken är ett måste för att möta olika utmaningar. Jag hoppas att vi kommer att se självkörande bussar i vår kommande Kuststad, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun, i en kommentar.

Testerna med den förarlösa bussen kommer att pågå i ett år, och fordonet ska trafikera linjen mellan äldreboenden i Akkaområde för att sedan kunna ansluta till de andra trafikslagen stads- och regionbuss. Den självkörande bussen kommer att gå i kontinuerlig trafik, 09:00 till 19:00 på vardagar och ha plats för åtta sittande passagerare inklusive servicevärden ombord.

– I detta projekt har vi en hög teknisk säkerhet. Bussen kan reagera på minsta avvikelse och bromsar då in. Som en extra säkerhetsåtgärd kan servicevärden eller resenären trycka på nödstoppsknapparna som finns på flera ställen i bussen för att stanna den, berättar projektledare Felix Sunesson.

Sex hållplatser har byggts för resenärerna utmed en sträcka, och resenärerna kommer att kunna resa gratis med bussen.

– Den svenska kollektivtrafiken leder den gröna omställningen i transportbranschen och Bergkvarabuss är med och driver den utvecklingen. I vintras kunde vi som första operatör i Sverige presentera fullelektrisk långväga busstrafik. Nu, genom en god samverkan med Trelleborgs kommun och Skånetrafiken, testar och utvärderar vi självkörande kollektivtrafik. Det är ett spännande projekt och vi är glada att kunna vara med och bidra med vår breda erfarenhet av busstrafik, säger Christian Hellgren, affärschef på Bergkvarabuss.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Arrival får ny vd igen – kapar personalstyrkan med hälften
Volvos finanschef lämnar omedelbart
REPORTAGE: Högdalsdepån – hjärtat i tunnelbanan
Branschen vill se fler donerade bussar till Ukraina
Striden om Hogia fortsätter
Ny biljettapp förenklar resandet
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.099