23948sdkhjf

23 BRT-bussar till Örebro

Holländska elbusstillverkaren Ebusco ska leverera 23 eldrivna BRT-bussar till Örebro i december 2023, det framgår i ett pressmeddelande. Totalt kom det in sex godkända anbud på Svealandstrafikens upphandling för BRT-linjen. 

Leverantörernas lösningar bedömdes utifrån pris och genom en poängbedömning av fyra andra kriterier: livscykelperspektiv, design, förarmiljö och objektivt mervärde BRT. 

– Ebusco har presenterat en lösning som kommer ge resenärerna och våra förare den bästa upplevelsen. Tack vare en låg vikt och smart design får vi även en elbuss med låg livscykelkostnad och som också bidrar till minskad energiförbrukning, vilket känns väldigt glädjande. Genom den här upphandlingen har vi nu påbörjat introduktionen av tystare och utsläppsfria elbussar i Örebro, som kommer bidra till en mer hälsosam stadsmiljö, säger Martina Lindblom Alanko, hållbarhets- och inköpschef på Svealandstrafiken.

Ebusco 3.0 kommer med en mängd innovativa lösningar. Bland annat tillverkas bussen till stor del av kompositmaterial, vilket ger en betydligt lägre totalvikt på bussen. Bussens samtliga batterier är integrerade i golvet och förarplatsen är uppdaterade med multifunktionsratt och kameror istället för speglar. 

– En stor styrka med den här bussen är dess rymliga design, som erbjuder både ett plant golv genom hela bussen och en bredare mittgång än vad som är standard. Både förare och resenärer kommer helt enkelt få en betydligt smidigare och mer komfortabel resa. Extra glädjande är det såklart också att våra förare nu får en säkrare arbetsmiljö, något vi lagt stor vikt vid i den här upphandlingen, säger Geert Schaap, chef för teknik och innovation på Svealandstrafiken.

Redan i dag drivs samtliga bussar inom Länstrafiken Örebro med förnybara drivmedel (biogas och biodiesel) men genom att införa eldriven trafik tas ytterligare ett steg mot en helt utsläppsfri kollektivtrafik.

Svealandstrafikens upphandling omfattade elbussar för stadstrafik, BRT och regiontrafik, men då det inte inkom några godkända anbud på elbussar för regiontrafiken fick den upphandlingen avbrytas. En ny upphandling kommer att påbörjas under andra halvan av 2022.

De busstillverkare som lämnade anbud på BRT-bussar var: Ebusco, Eurabus, Mercedes (via EvoBus Sverige), Irizar (via Lecab Lastbilar), Solaris Sverige, MAN (via Svenska Neoplan), Volvo Bussar och Zhejiang CRRC electric vehicle (via YES-EU).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078