23948sdkhjf

Uppåt för turismen – så återhämtar sig olika områden

Världsturismorganisationen, UNWTO, har släppt sin senaste rapport över turismen utveckling i världen, och siffrorna pekar uppåt.

Enligt World Tourism Barometer är den internationella turismen tillbaka på närmare 60 procent av nivåerna före pandemin, och antalet turismankomster närmare tredubblades under januari till juli med + 175 procent jämfört med 2021.

Turismen fortsätter att återhämta sig stadigt, men ändå återstår flera utmaningar, från geopolitiska till ekonomiska. Sektorn ger tillbaka hopp och möjligheter för människor överallt. Nu är det också dags att tänka om gällande turismen, vart den är på väg och hur den påverkar människor och planeten, säger Zurab Pololikashvili, generalsekreterare för UNWTO.

Fakta: Återhämtningen

Europa: 76 procent av 2019 års nivåer

Mellanöstern: 74 procent av 2019 års nivåer

Amerika: 65 procent av 2019 års nivåer

Afrika: 60 procent av 2019 års nivåer

Asien och Stillahavsområdet: 86 procent under 2019 års nivåer

Omkring 474 miljoner turister uppskattas ha rest internationellt under den första halvan av året, vilket går att jämföra med 175 miljoner vida samma tidpunkt förra året.

De områden som såg starkast återhämtning av turismen under januari till juli, var Europa och Mellanöstern som nådde 74 procent respektive 76 procent av 2019 års nivåer.

UNWTO:s panel av turistexperter ser optimistiskt på resten av året och 65 procent tror att 2023 kommer att bli ett bättre turistår än 2022.

Enligt experter fortsätter dock den ekonomiska situationen i omvärlden att vara den viktigaste faktorn som tynger den internationella turismens återhämtning. Bland annat nämns stigande inflation och stigande oljepriser som resulterar i högre transport- och boendekostnader, samtidigt som konsumenternas köpkraft och besparingar pressas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094