23948sdkhjf

X-linjen är här för att stanna

On demand trafiken kommer att fortsätta i Säffle.

För snart ett år sedan startade Värmlandstrafik och Nobina on demand-trafiken X-linjen i Säffle. Bussen, som inte går efter förbestämd tidtabell eller linje har på de knappt 12 månaderna den varit i trafik, passerat 10 000 resor – och nu är den här för att stanna.

På kollektivtrafiknämnden i Region Värmland beslutade man igår att göra X-linjen permanent samtidigt som en ordinarie linjen 80 kommer att avvecklas för att finansiera förändringen.

”X-linjen har haft betydligt fler resenärer än den ordinarie linjetrafiken på linje 80 i Säffle tätort och kollektivtrafiknämnden beslutade därför vid mötet att X-linjen ska bli en permanent lösning i Säffle tätort, från och med tidtabellsskiftet den 13 december” skriver kollektivtrafiknämnden.

Så fungerar X-linjen

Kunder bokar resa via appen och anger adress för avresa och slutdestination.

Rutten anpassas efter övriga resenärer.

Det går bara att åka inom ett visst geografiskt område.

Samma biljett som för övriga kollektivtrafik i Säffle gäller.

Under X-linjens pilottest har bussen haft 285 resor per vecka vilket går att jämföras med 42 resor för den ordinarie tätortslinjen 80.

– Ser vi på resandet under en lite längre period har det kollektiva resandet femdubblats i Säffle, sa Markus Bergman, trafikchef för regionbuss på Region Värmland i samband med att bussen gjorde sin 10 000 resa.

– Att ha möjlighet att testa olika typer av kollektivtrafik skarpt ger oss ovärderlig kunskap inför framtiden. Här har vi hittat ett upplägg där resenärer i alla åldrar varit nöjda med både lösningen och själva reseupplevelsen i sig. Det skapar förhoppningsvis fler nöjda återkommande resenärer, sa Åsa Tobiasson, affärschef på Nobina Sverige.

Läs mer om X-linjen och on demand.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Produktionshall för nya Traton-motor invigd
MTR Nordics vd lämnar – blir vd för Green Cargo
"Temakryssningar väldigt intressant" – Gotlandsbolaget om fartygsköp
Transdev skickar bussar till Ukraina
Lund C kan bli ny knutpunkt
Nu ska laddinfrastrukturen byggas ut – EU överens
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.203