23948sdkhjf

Branschens rekryteringsbehov lyftes på möte i EU

Under gårdagen arrangerade den internationella vägtransportorganisationen IRU, ett möte i EU-parlamentet där branschens behov av rekrytering av bussförare lyftes.

Behovet av bussförare är stor i Sverige och många företag upplever svårigheter med rekrytering. Den bilden delas av många i EU och under gårdagens möte som arrangerades av IRU lyftes utmaningarna för att få beslutfattare inom unionen att förstå branschens situation.

Kommissionen har inlett en översyn av EU:s körkortsdirektiv och under mötet pratade Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag samt vice ordförande i IRU:s passagerarkommitté för buss och taxiföretagen inom IRU, om varför beslutet är brådskande.

– Glädjande var att så många viktiga beslutsfattare tog tillfället i akt att skaffa sig en bild av våra problem när många branschföreträdare fanns på plats och kunde beskriva dagens verklighet. Flera företrädare från såväl EU-kommissionen som EU-parlamentet vittnade också om sektorns stora betydelse, att man vill underlätta rekryteringsmöjligheterna för att få fler i arbete och att man uppmärksammat att det är problem med såväl dagens körkortsregelverk som med utformningen av YKB, kommenterar Anna Grönlund och fortsätter:

– Samtidigt blev jag bekymrad över flera av de frågor och kommentarer jag hörde. Många är övertygade om att minsta lättnader i regelverken automatiskt leder till en sämre trafiksäkerhet, att förare får en sämre arbetsmiljö om dessa förändringar genomförs och att vi snarare behöver rekrytera förare i tredje land för att klara vår trafik. De argumenten känns för mig som fel slutsatser i frågan,

Sveriges Bussföretags båda internationella organisationer IRU och UITP har fattat beslut om att driva frågan om sänkt körkortsålder och slopad 50-km gräns och de båda arbetar också aktivt med att belysa problemen med bussbranschens stora rekryteringsbehov.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vernissagebussen: ”Resan ska vara en del av upplevelsen”
Skolskjutsar i fara efter domslut
Trafikverket får nytt uppdrag – ska se över transportinfrastruktur
Fler kan få rätt till färdtjänst
"Klar comeback, men fortsatt osäkert" – så mår turistbussbranschen
Förnyat förtroende för trygghetsvärdar
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.725