23948sdkhjf

Beslutet: Fusk vid förarprov kan leda till avstängning

Snart kan personer som fuskar vid prov på transportområdet hos Trafikverket komma att stängas av, det efter att regeringen nyligen beslutat om förordningsändringar.

Reglerna innebär att myndigheten kan stänga av personer som försöker fuska, till exempel genom att använda otillåtna hjälpmedel vid proven.

– Fusk vid till exempel förarprov är ett hot mot trafiksäkerheten och det ska vara kännbart för den som på olika sätt försöker vilseleda vid provet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Vid avstängningen kommer personen därmed inte kunna skriva proven på ett eller två år, beroende på hur allvarlig överträdelsen varit enligt Trafikverket.

Förutom reglerna kring fusk, kommer Transportstyrelsen ha möjlighet att meddela föreskrifter om elektronisk ansökan om taxiförarlegitimation. Det innebär att om fotografi och namnteckning lämnas i samband med första provtillfället, ska det bli lättare att säkerställa att det är samma person som utför proven och som sedan får taxiförarlegitimationen.

I de beslutade regeländringarna ingår också att utbildningsanordnaren ska rapportera varje delkurs i en fortbildning för yrkesförarkompetens till Transportstyrelsen.

Förordningsändringarna träder i kraft 1 januari nästa år, förutom ändringarna kring delrapportering som träder i kraft den 1 juni 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stena Line utökar färjetrafiken
Tunga Bussligan: BYD toppar i november
Drömmig fyr vinner prestigefyllt pris
Fullsatt när Järnvägsdagen arrangerades
Extra: Skellefteå buss delas upp – slutar med regiontrafik
Stororder för Volvo – 48 elbussar till London
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125