23948sdkhjf

Snötåget pausar i vinter

I tio år har Snötåget trafikerat Inlandsbanan på sträckan mellan Mora och Östersund, men i vinter tar tåget en paus.

Trafiken har tidigare bedrivits av Destination Vemdalen med medfinansiering från bland annat kommuner, näringsliv och Inlandsbanan men har de senaste åren har Snötåget körts i Inlandsbanans egen regi.

Nu har Skistar beslutat att inte längre köra busstransfern Snöpendeln till en av stationerna längs med sträckan, vilket påverkar Snötåget. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi fick nyligen det tråkiga beskedet att Skistar inte längre kommer att köra Snöpendeln till och från stationen i Röjan och därmed försvinner en av Snötågets viktigaste anslutningar. Vi vill naturligtvis inget hellre än att köra Snötåget men utan realistiska transfermöjligheter så ser vi inte att förutsättningarna är tillräckligt goda för den stora andelen resenärer som tar tåget till fjällen, säger Otto Nilsson, vd Inlandsbanan, i en kommentar.

Snötåget har avgått från Östersund på morgonen och ankommit till Mora vid lunch, för att sedan vända tillbaka.

– Nu tar vi en paus och ser hur vi tillsammans med andra aktörer som ser fördelar med att kunna erbjuda tågresor till Vemdalsfjällen kan utveckla hållbara och attraktiva resor som är tillgängliga för alla. Vi hoppas att Skistar är en av dessa aktörer som ser vikten av dessa satsningar framöver, säger Otto Nilsson.

I en kommentar svarar Skistar:

– Vi vill gärna att det ska finnas flera olika, hållbara alternativ att ta sig till våra destinationer, så det är givetvis olyckligt att Inlandsbanan väljer att ställa in dagtrafiken till Röjan då man inte hittat en lösning på transport från stationen till Vemdalsfjällen. Nattrafiken med Snälltåget inklusive busstransfer till Vemdalen är dock fortsatt kvar, som är en tåglinje som de allra flesta av våra gäster också väljer. Så det finns fortsatt goda tågförbindelser till Vemdalen i vinter.

– Vi har under pandemin haft ett mindre intresse för vår busslinje Snöpendeln som transporterar våra gäster mellan våra skidområden i Vemdalen, då vi istället kunnat nyttja den för just de resenärer som kommer med dagtågen med Inlandsbanan från Mora via Östersund. Nu när vi är tillbaka i ett normalläge utan restriktioner behöver vi kunna möta gästernas stora efterfrågan på buss på destinationen mellan skidområdena igen. Vi hoppas dock att Inlandsbanan tillsammans med regionala aktörer, inte minst länstrafiken, kan hitta en lösning tillsammans för just denna sträcka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078