23948sdkhjf

Efter maktskiftet: Biljettpriset åker berg- och dalbana

Efter maktskiftet i Västra Götalandsregionen har den nya regionfullmäktige beslutat att skruva ner biljettpriserna.

Tidigare i höstas beslutade Kollektivtrafiknämnden om en höjning av kollektivtrafikens biljettpriser i Västra Götaland från årsskiftet. Efter årets val har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet makten i regionen och nu har regionfullmäktige antagit en ändringsbudget som innebär att biljettpriserna justeras tillbaka ner till dagens priser från och med 1 maj 2023, det framgår i ett pressmeddelande. 

Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden tillför 55 miljoner kronor för 2023, 90 miljoner för 2024 och 10 miljoner för 2025. 

Pengarna fördelas enligt: 

Hälso- och sjukvård: 48,2 miljarder

Regional utveckling: 8,1 miljarder

Serviceverksamheter: 0,5 miljarder

Regiongemensamt: 8,7 miljarder

I ändringsbudgeten skriver också den rödgröna ledningen att inflationen under åren 2023 och 2024 bedöms öka betydligt snabbare än skatteintäkterna, vilket medför en omfattande kostnad för att värdesäkra Västra Götalandsregionens pensionsavsättningar. Tillsammans med ett nytt pensionsavtal för regionsektorn innebär detta sammantaget en kostnadsökning på cirka 4 miljarder kronor jämfört med 2022.

För att hantera den kostnadsökningen kommer regionen använda tidigare års överskott vilket innebär att VGR nästa år väntas göra av med mer pengar än man får in.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078