23948sdkhjf

EU: Fortsatt skattebefrielse för biodrivmedel

Förlänger skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel till 2026.

I går godkände EU-kommissionen Sveriges ansökan om förlängd skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel. I stället för regeringens tidigare ansökan om skattebefrielse i tio år, gick kommissionen med på att förlänga skattebefrielsen i ytterligare fyra år. 

– Regeringen har jobbat för ett förlängt statsstödsgodkännande som sträcker sig över en längre period och välkomnar kommissionens beslut. Det kommer underlätta Sveriges fortsatta omställning mot mer hållbara transporter och bidrar till att minska beroendet av fossila bränslen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M), i ett pressmeddelande.

Beslutet välkommas också av Transportföretagen och Sveriges Bussföretag, som beskriver beslutet som ”en välkommen julklapp”.

– Dagens besked är glädjande och viktigt för den svenska bussbranschen. Över 85 procent av de svenska bussarna kör idag på fossilfria drivmedel. Biodrivmedlen är en stor del av den. Vi i bussbranschen vill fortsätta leda omställningen till en fossilfri transportsektor och dagens besked ger förutsättningar för det, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag i en kommentar och fortsätter:

– I mer än tio år så har landets kollektivtrafik strävat mot att fasa ut alla fossila drivmedel och det har vi kommit långt med. Många av de avtal som landets regioner och kommuner slutit med busstrafikföretag innehåller krav på klimatsmarta drivmedel. Om EU-kommissionen inte beviljat fortsatt möjlighet till skattebefrielse hade landets kollektivtrafik drabbats av en skattesmäll på minst 800 miljoner kronor årligen. I spåren av den pandemi som sargade kollektivtrafiken svårt hade detta kunnat leda till neddragen trafik. Dagens besked är därför en välkommen julklapp till landets kollektivtrafik resenärer!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109