23948sdkhjf

Batteripriserna når nya höjder

Priserna på litiumjonbatterier når de högsta siffrorna sedan 2010.

Analysbolaget BloombergNEF har analyserat priserna på litiumjonbatterier sedan 2010. I den senaste analysen för 2022, kan de konstatera att stigande priser på råvaror och batterikomponenter samt ökande inflation, lett till att priset på litiumjonbatterier fått en rejäl skjuts uppåt.

I år har priset på litiumjonbatterier ökat med sju procent till ett genomsnittspris på 151 USD/kWh, det vill säga 1 555 kronor per kWh. Enligt BloombergNEF kommer priserna att hålla i sig på liknande nivåer även nästa år för att sjunka 2024.

Litiumjonbatterier använda bland annat i elfordon, bussar och stationära lagringsprojekt, och när det kommer till batteripaket för elfordon (BEV) låg priserna 1418 kronor /kWh under 2022.

– Råvaru- och komponentprishöjningar har varit de största bidragsgivarna till de högre cellpriserna som observerades 2022. Mitt i dessa prisökningar för batterimetaller, har stora batteritillverkare och biltillverkare har vänt sig till mer aggressiva strategier för att skydda sig mot volatilitet, inklusive direktinvesteringar i gruv- och raffineringsprojekt, säger Evelina Stoikou, huvudförfattare till rapporten på BNEF.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Olyckorna inom bantrafiken minskar
Han blir blir tillförordnad vd för Connect Bus Group
”Bussgrupperna har en enorm styrka”
De får servicereseuppdrag i Jönköpings län
SJ släpper höstens tågbiljetter
Tåg i tunnel i brand
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094