23948sdkhjf

Slutar gå till Tyskland – höga drivmedelspriser orsaken

Gotlandsbolagets dotterbolag Hansa Destinations har trafikerat sträckan Nynäshamn – Rostock sedan 2021, men under nästa år är det slut med det.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Anledningen till att bolaget slutar trafikera linjen nästa år uppges vara höga drivmedelspriser och svårigheter med att öka godsvolymerna.

– Vi har drivit linjen under snart 1,5 år och har under en tid utvärderat lönsamheten och framtidsutsikterna för 2023. Det extrema omvärldsläget har medfört kraftigt ökade bränslepriser, vilket gör att trafiken inte bär sig, och utsikterna för 2023 är inte finansiellt gångbara. Vi har dessutom haft svårt att få upp volymerna för godstransporter, vilket leder till alltför låga intäkter. Detta har också lett till att den ekobonus vi blivit beviljade inte kunnat betalas fullt ut och den miljönytta vi haft som mål inte kunnat uppnås, säger Håkan Johansson vd för Gotlandsbolaget.

Hansa Destinations kommer att utvärdera linjen inför 2024. De uppger samtidigt att passagerarantalet varit stort, men har inte kunnat väga upp tappet från godstrafiken.

– En linje som tar godstransporter från väg till sjö och även innebär en direktlänk för passagerare mellan både Nynäshamn och Visby till och från kontinenten, är någonting vi fortfarande tror på. Det finns stora klimatbesparingar att göra genom att förflytta transporterna. Förutsatt att bränslepriset sjunker och att vi kan konstatera ett positivt marknadsintresse kommer vi att utvärdera möjligheten att starta upp trafiken igen 2024, säger Håkan Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062