23948sdkhjf

Göteborgs hamn: Rekord för antalet anlöp

Göteborg blir allt mer populärt som kryssningsdestination.

Hela 81 kryssningsfartyg anlöpte Göteborgs hamn under 2022. Det är sju anlöp fler än den tidigare rekordsäsongen 2014.

– Det är en rejäl upphämtning efter några år av pandemi, även om det är andra tragiska omständigheter som ligger bakom ökningen till stor del, säger Nicole Brattåsen, Cruise Operations Manager på Göteborgs Hamn AB.

– Till följd av Rysslands invasion av Ukraina uteslöts ryska hamnar, och rederierna fick stryka det stora dragplåstret St. Petersburg ur sina planeringar och hitta alternativ. I Göteborg hade vi redan ett bra bokningsläge inför 2022, men siffran steg under våren med 30 bokningar till följd av den geopolitiska situationen, berättar Nicole Brattåsen.

Den största delen av kryssningsresenärerna i Göteborg är tyskar, britter och amerikaner – i den ordningen. Redan nu ser kryssningssäsongen 2023 ut att bli ytterligare ett rekordår för Göteborg, i dagsläget är 92 anlöp bokade. Men på sikt behöver Göteborg fortsätta stärka sin konkurrenskraft som destination i en global kryssningsindustri som står inför flera utmaningar.

– Dels har vi en lågkonjunktur på gång som påverkar alla upplevelsebranscher. På det lite mer regionala planet finns en utmaning där Balticregionen behöver hitta en ny identitet utan St. Petersburg, säger Nicole Brattåsen.

Likt andra branscher står även kryssningsbranschen inför en hållbarhetsutmaning där man bland annat elansluter fartyg vid kaj i allt större utsträckning och tittar på alternativa fartygsbränslen som biogas och metanol.

– När det gäller alternativa bränslen var Göteborgs hamn först i världen med driftsföreskrifter för bunkring av både metanol och biogas, och vi satsar hårt på att bli en central bunkringshubb för alternativa bränslen. Det bidrar till att öka omställningstakten och gör oss samtidigt mer attraktiva som destination för rederier som ställer om, säger Nicole Brattåsen.

Kryssningsindustrin i stort har också gått igenom ett stålbad i och med pandemin, där återhämtningen fortfarande är pågående. Totalt hade Göteborg cirka 80 000 kryssningsbesökare 2022, och många aktörer märker tydligt på sin försäljning när det är kryssningsgäster på besök.

– Beläggningen har varit runt 70 procent på fartygen. Det finns en försiktighet både från rederier och resenärer där man inte vill ta några risker. Även i land ser vi nya mönster, exempelvis har efterfrågan på att abonnera hela restauranger eller konserthus där man håller sig inom kryssningsbubblan ökat.

– Samtidigt finns den rakt motsatta trenden där man vill komma närmare människor, besöka gårdar, mikrobryggerier och annat. Kryssningspassagerare är inte en homogen grupp utan individer som vill uppleva olika saker, säger Nicole Brattåsen.

Fakta: kryssningssäsongen 2022 (och 2023)

Antal anlöp 2022: 81 anlöp fördelade på 25 olika rederier.

Antal passagerare 2022: Cirka 80 000.

Största fartyg, längd 2022: Disney Magic, 300 meter.

Största fartyg, kapacitet 2022: Mein Schiff, Disney Magic och MSC Poesia, 2 700 passagerare.

Bokade anlöp 2023: 92 anlöp.

Nya anlöp 2023: Till Amerikakajen: Ocean Odyssey och Clio. Till Arendal: Renessancia, Seven Seas Navigator, Princess Caribbean och MSC Explora ur MSC:s nya lyxsegment. Även ”MS The World” kommer under sommaren besöka Amerikakajen, och är speciell på så vis att passagerarna ombord inte är gäster utan residenter.

Göteborgs hamn

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062