23948sdkhjf

Småländskt bussbolag stäms av tidigare anställd

Nilsbuss, som bland annat kör åt Länstrafiken Kalmar, har stämts av en tidigare anställd.

Vimmerbybaserade Nilsbuss stäms av en tidigare anställd avseende "fordran på lön", det uppger Dagens Kalmar. Nilsbuss har varit i blåsväder redan tidigare i år då bolaget inte klarat att leverera trafiken åt Länstrafiken Kalmar och Kronoberg på grund av förarbrist och trasiga fordon, något som Sveriges Radio rapporterat om. Viten på upp till 1,7 miljoner har Nilsbuss dragit på sig och dessutom fått indragen trafik som istället gått till andra leverantörer. 

Nu stämmer alltså en tidigare anställd Nilsbuss avseende "fordran på lön" genom sitt ombud på LO-TCO Rättsskydd. Till Dagens Kalmar förklarar Lina Gertzell, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd: 

"Det som har hänt i ärendet är att Nilsbuss har använt sig av ett eget system som bygger på en flexbank, utan att det egentligen har något stöd i de kollektivavtal som reglerar anställningen. Nilsbuss har använt det både för att fylla ut arbetstid när de inte har lagt ut så mycket arbetstid som förarna är anställda på, och lagt in om de jobbar mer än avtalat. Då har man reglerat det i flexbanken i stället för att betala kollektivavtalad övertidsersättning."

Redan 2020 var färdtjänstförare uppretade över flextidssystemet, enligt Transportarbetaren, och nu har alltså en tidigare anställd valt att lämna in en stämningsansökan på 56 000 kronor. Ansökan inkom till tingsrätten veckan innan jul.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111