23948sdkhjf

Smart transportlösning gav blomstrande bygd

En smart transportlösning fick bygden att blomstra.

Samhället Sörbygden i Munkedals kommun har runt 1 600 invånare. När bensinmacken lade ner för några år sedan valde många att handla på annan ort samtidigt som de skulle tanka bilen.  Den lokala livsmedelsbutiken med sin service av livsmedel, postutlämning, apotek, Systembolag och betaltjänster var därmed hotad, men ett lokalt initiativ skulle stoppa den negativa trenden. I samverkan med kommun, samhällsförening, bybor och lokala entreprenörer startades en handlarrunda där man nyttjar stillastående skolskjutsar som körs av BJ Trafik. Varje fredag förmiddag kan invånarna boka plats på Handlarrundan som hämtar upp vid hemmet och kör till butiken Handlar'n i Hedekas centrum. Rundan är kostnadsfri för de som reser och bokas via Handlar'n, som skickar listor till chaufförerna. Eftersom fler äldre väljer att handla i butik än att få hemsändning av mat sparar kommunen in pengar. Handlarrundan startade redan 2014 och då som ett ettårigt projekt, men har kommit att permanentas.

Ulrika Larsson är näringsutvecklare på Munkedals kommun och säger i ett pressmeddelande: 

"Nu har butiken en ny ägare och den är numera dygnet runt-öppet med självbetjäning. Men på fredagar är de på plats och bjuder på kaffe, så Handlarrundan lever vidare precis som förut."

Kostnaden för Handlarrundan uppges vara 100 000 kronor per år. Projektet är ett samarbete mellan Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen, Munkedals kommun, BJ Trafik, Handlar'n och Sörbygdens samhällsförening. 

BJ Trafik kör linjetrafik och beställningstrafik i Munkedals kommun. Fordonsparken består av sex bussar i storlekarna 8 till 51 platser, varav två Mercedes Sprinters nyttjas till Handlarrundan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078