23948sdkhjf

Vägen till lyckad omställning: "Nya affärsmodeller och ny kompetens"

Många mindre och mellanstora företag kan behöva coachning när det gäller omställningen till el som just nu pågår inom hela fordonsbranschen. Därför startade Business Region Göteborg projekt Framrutan. 

Världens elektriska fordonsflotta förväntas mångdubblas de närmaste åren i den gigantiska omställning som sker just nu. Enligt analysföretaget BloombergNEF räknar man globalt med att antalet elektriska personbilar på vägarna går från dagens 20 miljoner till 77 miljoner redan år 2025. Tyngre fordon så som bussar och lastbilar väntas öka i antal från 1,3 miljoner till nästan 6 miljoner under samma period. 

I Västra Götaland är fordonsindustrin den enskilt viktigaste delen regionens ekonomi, med ett leverantörskluster på cirka 400 företag med runt 42 000 anställda (FKG, 2020). Förutsättningarna har förändrats kraftigt och båda jättar som Volvo och mindre aktörer ställer om så fort det bara går. Drivkrafterna bakom omställningen är elektriska fordon, digitalisering, AI samt omställning till en mer hållbar produktion.  

För att omställningen ska lyckas är det viktigt att säkerställa rätt kompetens i hela leverantörskedjan, varför Business Region Göteborg lanserat ett samverkansprojekt, "Framrutan".

– Vi såg att leverantörsföretagen som i stor utsträckning är små och medelstora företag hade behov av coachning och vägledning för att svara upp mot framtidens kompetensbehov, därför lanserades samverkansprojektet Framrutan, säger Hans Larsson, projektledare på Business Region Göteborg.

– Hur man än vänder och vrider på den omställning vi befinner oss i så kokas det ner till två nyckelfaktorer - nya affärsmodeller och ny kompetens. Det är de två man behöver fokusera på för fortsatt konkurrenskraft, förklarar Gabriella Virdarson på branschorganisationen FKG. 

– De stora företagen har ofta själva resurserna att hantera dessa frågor, medan de mindre i många fall behöver en handpåläggande stöttning. Här har projektet Framrutan erbjudit en exceptionell möjlighet. För att regionen ska fortsätta att blomstra behöver alla företag hålla en konkurrenskraftig nivå. Det är nu det sker och många av de företag vi pratar med vill utvecklas och ser detta som en stor och härlig utmaning. Man behöver bara lite hjälp med hur man ska börja.

Framrutan, ett omställningsprojekt i fordonsbranschen

Framrutan - för underleverantörer till fordonsindustrin, är ett helt kostnadsfritt kompetenshöjande program till företag som vill stärka sin konkurrenskraft. I programmet jobbar man med olika insatser som är kopplade till omställningen och teknikutvecklingen kring elektrifiering, artificiell intelligence (AI) och autonoma fordon. En stor del programmet omfattar individuell coachning i form av workshops eller rådgivning. Här hittar du mer information.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.394