23948sdkhjf

Branschen vill se fler donerade bussar till Ukraina

Tillsammans med Svensk Kollektivtrafik vill Sveriges Bussföretag se att fler bussbolag om möjligt, donerar skolbussar till Ukraina.

Det har snart gått ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina och befolkningen har drabbats hårt av kriget. Bland annat har omkring 2 800 skolor förstörts, något som påverkat utbildningssystemet och 5,7 miljoner barn i landet.

EU-kommissionen har lanserat ett projekt som går ut på att aktörer ska kunna donera skolbussar till Ukraina, det för att stötta landets utbildningssystem.

Nu vädjar Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik tillsammans om att bussbolag i Sverige ska hörsamma kommissionens projekt och om möjligt, donera trafikdugliga skolbussar till Ukraina.

– Alla sätt att stötta Ukraina är välkomna och går det att donera bussar till Ukraina så är det vår skyldighet att också göra det. Därför vill vi i ett gemensamt branschupprop uppmana alla bussföretag och regionala kollektivtrafikmyndigheter att se hur de kan stötta Ukraina bäst, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Svensk Kollektivtrafik, i ett pressmeddelande.

Hittills har 270 bussar donerats till Ukraina från olika länder i Europa, varav närmare 120 fordon har köpts in av EU själva.

– Att de bussar som sänds fungerar i det krigshärjade Ukraina är viktigt. Många svenska bussar är framtagna med faciliteter som låggolv och drivs idag på såväl el som olika drivmedel som kan vara svåra att få tag i Ukraina. Därför är samordningen och granskningen genom EU-kommissionen viktig. Rätt hjälp genom kanaler som fungerar är en förutsättning för att skapa verklig nytta i Ukraina, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.408