23948sdkhjf

Förändringar kring YKB: "högst förvånade"

Transportstyrelsen genomför förändring vid hävdvunnen rätt för yrkesförarkompetens.

Sedan tidigare får en person med hävdvunnen rätt för ett visst fordonsslag genomgå en fortbildning för att få ut yrkeskompetensbeviset, det i stället för att gå grundutbildning och avlägga prov.

Nu genomför Transportstyrelsen en förändring som går ut på att om en förare med hävdvunna rättigheter för både gods- och persontransporter och som går en fortbildning för exempelvis godstransporter, enbart kommer att få ett yrkeskompetensbevis för godstransporter.

Samma sak gäller om en person går en fortbildning för persontransporter.

Den nya förändringen har fått Transportföretagen att reagera, som menar att det försvårar kompetensförsörjningen. Det skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

– Informationen om den nya regeln för YKB från Transportstyrelsen kom oväntat. Transportföretagen är högst förvånade över att vi inte har blivit informerade om den kommande förändringen. Vår bedömning är att den här frågan ytterligare kommer försvåra kompetensförsörjningen när det gäller yrkesförare inom såväl buss som godsområdet, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning Transportföretagen, i en kommentar och fortsätter:

– Förändringen är inte välkommen. Vi såg särskilt under pandemin att förare kan behöva växla mellan olika förarroller. I olika delar av landet är kombinerad trafik förekommande – i de fallen liksom i de fall där förare önskar yrkesväxla skapar Transportstyrelsens beslut svårigheter på individnivå och därmed för hela transportbranschen som redan har en utmanande situation när det gäller tillgången till yrkesförare. Vi får nu undersöka ärendet närmare och se om och vad som går att göra.

De som inte omfattas av förändringen skriver Transportföretagen är:

  • De förare som tidigare utnyttjat sin hävdvunna rätt och har behörighet att framföra fordon som kräver C-och D-behörighet berörs INTE av ändringen utan kommer fortsättningsvis behålla sitt yrkeskomptensbevis för båda transportslagen genom att endast gå en fortbildningskurs a 35 timmar.
  • De förare som tog körkort efter 2008 och har genomfört en grundkurs i YKB för båda transportslagen berörs inte av regeländringen. Dessa förare behöver enbart gå en fortbildningskurs under en femårsperiod a 35 timmar och behåller sin behörighet att framföra yrkesmässigtrafik både för gods-respektive persontrafik.

Förändringen börjar gälla den 13 februari. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093