23948sdkhjf

Ett år sedan restriktionerna släpptes

För lite mer än ett år sedan beslutade regeringen att häva pandemirestriktionerna den 9 februari 2022.

”Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, pandemin är inte över men den är på väg in i en helt ny fas” sa Magdalena Andersson (S), dåvarande statsminister när regeringen för ett år sedan meddelade att restriktionerna skulle hävas.

Det innebar bland annat att deltagartaket för allmänna sammankomster togs bort, deltagartaket och krav på kvadratmeterbegränsning för mässor samt att munskydd och krav på sittande resenärer i kollektivtrafiken också togs bort.

När restriktionerna hävdes kunde branschen, som påverkats hårt, starta upp igen. Dessförinnan, under 2021, tog Sveriges Bussföretag tillsammans med Svensk Kollektivtrafik och Tågföretag fram initiativet ”4 av 10 – nystart kollektivtrafiken”. Där listar branschorganisationerna ett antal åtgärder som behövs för att kollektivtrafiken fullt ut ska återhämta sig och fortsätta ta marknadsandelar.

– Jag är ändå tacksam när jag ser att många av medlemsföretagen i Sveriges Bussföretag överlevde. Många har blivit mindre, många har gått samman. Och flertalet företag kommer behöva hantera en ryggsäck i form av försämrad ekonomi och omintetgjorda investeringar för lång tid framöver, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, i en kommentar och fortsätter:

– Själv känner jag förtröstan i att vi tjänstemän på Sveriges Bussföretag med argument och berättelser från våra medlemsföretag tillsammans med andra organisationer ändå lyckades få på plats de stöd och regelverk som blev. Även om de kunde varit bättre, större och också mer lika de stöd som togs fram för bussföretag i några av våra nordiska grannländer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089