23948sdkhjf

Branschen mötte infrastruktur- och bostadsministern

I går träffade Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Under mötet med ministern presenterade branschorganisationerna den gemensamma programförklaringen som innehåller målet att bland annat öka kollektivtrafikens marknadsandelar. 

2030 är målet att 4 av 10 motoriserade resor ske med kollektivtrafiken, och flera åtgärden presenterades.

– Allt fler resenärer har återvänt efter pandemin men branschen har en utmaning att kunna nå upp till vår önskade marknadsandel 2030, framför allt kopplat till kompetensförsörjning och kollektivtrafikens attraktivitet. Vi ser fram emot att driva de här frågorna tillsammans med regeringen, säger Elvira Sofic, näringspolitisk expert Tågföretagen, i en kommentar.

Några av de punkter som lyftes var: att göra den kollektiva resan attraktiv, låta kollektivtrafiken bygga samhället, attrahera fler stolta medarbetare samt främja innovation och ny teknik.

– Det var ett positivt möte. Vi fick möjlighet att ta upp ett antal strategiska frågor men även vad som är aktuellt här och nu, såsom bussförarbristen och åtgärder för detta, till exempel översynen av körkortsreglerna, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

Johan Wadman, vd Svensk Kollektivtrafik, tillägger:

– Ministern tog emot våra budskap och ställde många relevanta frågor om branschprojektet och kollektivtrafiken i Sverige. Kollektivtrafiken är ett mycket viktigt verktyg för att klara Sveriges klimatmål, bygga städer och hållbar landsbygd samt nå ökad sysselsättning och integration. Andreas Carlson välkomnade en fortsatt dialog med branschen kring programförklaringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078