23948sdkhjf

DB fasar ut farligt bekämpningsmedel

Deutsche Bahn har tagit ett aktivt beslut att fasa ut glyfosat som aktivt ämne i ogräsbekämpning på banvallar. 

Deutsche Bahn ska fasa ut ämnet glyfosat, trots att EU-kommissionen förlängt godkännandet till december 2023. Det skriver järnvägsbolaget på sin sajt. 

Glyfosat är ett verksamt ämne i växtskyddsmedel som bland annat används vid ogräsbekämpning av banvallar. I stället för glyfosat ska DB förlita sig på vegetationsskötsel genom digital vegetationskontroll, manuella mekaniska processer och användning av pelargonsyra, en aktiv ingrediens av naturligt ursprung. 

2017 presenterades studien "The total flying insects biomass decreased by more than 75 percent over 27 years in protected areas" på öppna plattformen PLOS ONE. Studien beskriver hur antalet insekter i Tyskland dramatiskt minskat med 75 procent under 27 år, något som undersöktes med hjälp av insektsfällor utsatta på 96 platser i Tyskland mellan 1989-2016. med hela 75 procent. Resultaten är enligt forskarna alarmerande. 

Om studien ligger till grund för DB:s beslut att fasa ut glyfosat är oklartm men Deutsche Bahns vd, Richard Lutz säger: "Vi håller vårt ord och kommer att helt fasa ut användningen av glyfosat 2023. Som en följd av detta tar vi som DB ansvar för ett miljö- och klimatvänligt skydd av bansystemen. Efter att ha undersökt ett stort antal alternativa processer är jag glad att vi kommer att kunna förlita oss på ett ekologiskt alternativ till glyfosat i framtiden.”

Sedan 2020 har DB mer än halverat sin användning av glyfosat jämfört med 2018. Bland annat har moderna kamerasystem för växtigenkänning bidragit till en mer exakt applicering och därmed en minskning av glyfosat. Stora delar av det tyska linjenätet har inte behandlats med herbiciden sedan dess.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vernissagebussen: ”Resan ska vara en del av upplevelsen”
Skolskjutsar i fara efter domslut
Trafikverket får nytt uppdrag – ska se över transportinfrastruktur
Fler kan få rätt till färdtjänst
"Klar comeback, men fortsatt osäkert" – så mår turistbussbranschen
Förnyat förtroende för trygghetsvärdar
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094