23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så påverkas vårat kaffedrickande på resan

När vi är ute och reser upplever vi ofta saker för första gången. Det gäller även kaffe. Vi kommer i kontakt med olika metoder och olika bönor som vi annars inte hade fått chansen att prova. Detta påverkar hur vi dricker kaffe hemma och även hur vi brygger det. Samtidigt vill många ha en metod de kan förlita sig på vid alla tillfällen.

När vi är på resande fot testar vi ofta mat och dryck vi inte har haft möjlighet att testa förut. Ta Thailand som exempel. Eter att svenskarna började åka till landet för att semestra började även thaimat lagas i de svenska hemmen och de thailändska restaurangerna runt om i landet fick ett uppsving.

Detta då semesterfirare hade testat ett nytt kök och fallit för dess smaker. De ville äta detta även hemma. Samma sak är sant för en mängd olika mat och dryckesvaror. Det stannar inte där. Det rör mode och inredning också.

Det är även sant för kaffe. Hur många mokabryggare, alltså en kaffebryggare man ställer på spisen, har inte inhandlats efter att svenskar förälskat sig i Italien? Eller hur många presskannor har hamnat i de svenska hemmen efter semesterresor till Frankrike?

Vi dricker fortfarande vårt kaffe från exempelvis Senseo, men ibland tar vi fram den där speciella bryggmetoden eller de där speciella bönorna.

Kul med variation

De flesta lägger inte sin vanliga bryggmetod på hyllan bara för att de upptäcker en ny. Man vill ha en bra metod som grund men även kunna lyxa till det ibland, kanske för att minnas sin resa. Det är många som har en traditionell elektrisk filterbryggare i köket eller en billig kaffemaskin. Detta fungerar då som basen i deras kaffedrickande, där de gör mer parten av sitt kaffe.

När man har gäster på besök eller vill ha en mysig stund tar man fram till exempel sin presskanna. Kaffet blir gott och minner om den där gången man upptäckte det. Men på samma gång är det inte vad man väljer som sitt morgonkaffe.

Många olika metoder

Idag behöver vi knappast resa för att upptäcka nya metoder att brygga kaffe på. I de flesta större svenska städer så finns det caféer där man exempelvis kan få sitt kaffe handbryggt enligt pour-overmetoden.

Detta innebär att man har en filterhållare som placeras ovanpå en kanna. Man häller sitt kaffe i filtret och med hjälp av en kanna med en lång, smal pip så häller man försiktigt vattnet på kaffet i en cirkelrörelse. Detta ger den som utför det en större kontroll över hur det resulterande kaffet kommer smaka och vilka smaker som ska träda fram mer än andra.

Det är en trevlig metod som blir vanligare att göra i de svenska hemmen. Men som vi nämnde tidigare, ofta har man kvar sin vanliga metod som man nyttjar på vardagarna.

Sänd till en kollega

0.047